2010-talet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
2010-talet
Nuvarande
År:
20102011201220132014
20152016201720182019
Decennium:
1990-talet2000-talet2010-talet
2020-talet2030-talet2040-talet
2050-talet2060-talet2070-talet
2080-talet2090-talet
2100-talet
Sekel:
1900-talet2000-talet2100-talet
Födda och avlidna
FöddaAvlidna

2010-talet eller i vardagligt tal "10-talet" är det nuvarande decenniet, som kommer efter 2000-talet och före 2020-talet. Det började den 1 januari 2010 och slutar den 31 december 2019.

Det som hittills blivit uttryck för årtiondet är att i början av årtiondet så började stater i Nordafrika men också Syrien göra sig fria från diktatur vilket ledde till långt krig i Syrien. Den 8 mars 2014 försvann ett flygplan Malaysia Airlines Flight 370 och blev stor olöst gåta och mysteriet är fortfarande olöst (2017). Världsklimatet blev oroligare under årtiondet vilket det finns flera exempel på som till exempel Ukraina. Europeiska unionen började ses som något negativt i mångas fler ögon då antirörelse mot EU växte fram i flera delar av Europa.

Överblick över år[redigera | redigera wikitext]

Mobilanvändandet växte explosionsartat över världen. Antalet Internetanvändare runtom i världen nådde i februari 2011 2 miljarder

År 2010[redigera | redigera wikitext]

Naturkatastrofer[redigera | redigera wikitext]

År 2010 drabbades av en rad naturkatastrofer:

 • Jordbävningen i Haiti var en jordbävning med magnituden 7,0 på momentmagnitudskalan (cirka 7,8 på richterskalan) med epicentrum beläget omkring 25 kilometer sydväst om huvudstaden Port-au-Prince i Haiti, klockan 16.53.10 lokal tid (22.53.10 CET) på tisdagen den 12 januari 2010. Jordbävningen betecknas som förhållandevis grund och skedde på ett djup av 13 kilometer. Efter huvudskalvet noterades ett stort antal efterskalv av vilka 52 hade en magnitud över 4,5. Det största efterskalvet med magnitud 6,0 skedde endast sju minuter efter huvudskalvet medan det näst kraftigaste med magnituden 5,9 inträffade först den 20 januari. Omkring 212 000 dödsoffer och omkring 300 000 skadades. Cirka 1 miljon människor blev hemlösa. Jordbävningen orsakade stor förödelse. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som anlände till Haiti den 17 januari, manade den allt mer frustrerade befolkningen att ha tålamod. FN och en rad andra biståndsorganisationer gör i nuläget allt man kan för att hjälpen ska nå fram. [1]
 • Jordbävningen utanför Chile var en jordbävning som ägde rum klockan 03:34 lokal tid, 06:34 UTC, den 27 februari och mätte 8,8 på momentmagnitudskalan (modern variant av Richterskalan). Epicentrumet låg 115 km nordnordost om Concepción, Chile. Det kändes starkt i sex chilenska regioner, från Valparaiso i norr till Araucanía i söder, vilket innefattar ca 80% av landets befolkning. Skalvet som hade sitt epicentrum ute till havs gav upphov till en tsunami som drabbade den närmaste chilenska kusten hårt. Vid den närbelägna hamnstaden Talcahuano uppmättes vågor på 2,3 meter och vid den större staden Valparaiso 1,3 meter. Skalvet varade i cirka tre minuter. Jordbävningen är den kraftigaste på jorden sedan jordbävningen i Indiska oceanen 2004 och även den kraftigaste i Chile sedan 1960.
 • Vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott hade flera utbrott under våren 2010. Rökutvecklingen från utbrotten spred vulkanisk aska över Europa vilket stoppade mycket flygtrafik. Den 15 april inställdes alla flygningar i Sverige och i flera andra länder i nordvästra Europa. Under den 16 och 17 april spred sig molnet allt längre åt sydost, och den 17 april var det luftrumsrestriktioner i 26 av Europas övriga länder.
 • Oljeutsläppet i Mexikanska golfen startade i och med att oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade och sjönk den 20 april 2010. Oljan flödade ut under tre månaders tid. Det är det största oavsiktliga marina oljeutsläppet i petroleum-industrins historia. Läckan har orsakat stor skada på havs- och djurlivsmiljöerna såväl som i golfens fiske- och turismnäring. Skepp, flytande bommar, förankrade barriärer, sandfyllda barrikader längst strandlinjen och dispersionsmedel användes för att försöka skydda långa sträckor av stränder, våtmarker och estuarium från den spridande oljan.

Terrordåd i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Bombdåden i Stockholm inträffade den 11 december 2010 då det skedde två explosioner på Olof Palmes gata respektive Bryggargatan, i båda fallen nära Drottninggatan i Stockholm. En person hittades döende efter explosionerna. Enligt Tidningarnas Telegrambyrå (TT) ska den döde mannen ha sprängt sig själv till döds, något som också uppgavs av vittnen citerade i Dagens Nyheter. Intill mannen hittades ett misstänkt metallrör och en väska som uppgavs innehålla spikar. Den svenska polisen utreder explosionerna som ett terroristbrott.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

År 2011[redigera | redigera wikitext]

År 2011 uppmärksammades mest av de spänningarna som inträffade i Mellanöstern och Nordafrika. Oroligheterna berodde främst på att invånarna i de olika länderna ville ha demokrati istället för diktatur. Något som utlöste uppror och krig på olika fronter. Terrordåden i Norge uppmärksammades världen runt.

Arabiska Våren[redigera | redigera wikitext]

Arabiska våren var en serie av politiska protestyttringar i arabiska länder i Nordafrika och på Arabiska halvön som inleddes 2010, med krav på bland annat regeringsavgångar, regimbyten och demokratiska reformer. Proteströrelsen i delar av den arabiska världen ville förändra styrelsesättet och förbättra människorättssituationen. Sedan vintern 2011 spred sig upproret från land till land med olika resultat. Demonstrationerna spred sig till Algeriet, Egypten, Bahrain, Libyen, Jemen och Syrien i allt större utsträckning. Mindre eller relaterade demonstrationer förekom även i Marocko, Mauretanien, Saudiarabien, Turkiet, Oman, Irak, Kuwait, Jordanien, Djibouti, Somalia, Sudan, och Västsahara. Libyska inbördeskriget pågick under 2011, och Syriska inbördeskriget har pågått sedan 2011, där omfattande religionsförföljelse har orsakat stora flyktingströmmar till grannländer och bidragit till flyktingkrisen i Europa. I Egypten ökade religionsförföljelsen av kristna kopter, och militären återtog makten från en demokratiskt vald regering ledd av Muslimska brödraskapet och avrättade många av dess ledare. Tunisien var det enda land där arabiska våren ledde till att en auktoritär regim ersattes av ett visst mått av demokrati.

Tsunami i Japan[redigera | redigera wikitext]

Jordbävningen vid Tohoku var en kraftig jordbävning som inträffade fredagen den 11 mars 2011 klockan 14.46 lokal tid (06.46 CET) med magnitud 8,9–9,1. Dess hypocentrum låg på cirka 25 kilometers djup vid Japanska graven utanför kusten i regionen Tohoku i Japan, cirka 380 kilometer från Tokyo. Japans meteorologiska institut beräknade skalvet till magnitud 9,0 två dagar efter skalvet. Jordbävningen var den kraftigaste som har drabbat Japan sedan mätningar påbörjades och preliminärt den femte kraftigaste i världen sedan år 1900. Den största staden i regionen, Sendai, drabbades hårt av förödelsen längs kusten.

Terrordåden i Norge[redigera | redigera wikitext]

Terrorattentaten i Norge.

Terrorattentaten i Norge var ett tvådelat terrorattentat, dels riktat mot Regjeringskvartalet i centrala Oslo och dels mot det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund Arbeidernes Ungdomsfylkings årliga sommarläger, med 560 deltagare, på ön Utøya. På eftermiddagen den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb på Grubbegata i Oslo och cirka två timmar senare började skottlossning mot ungdomar och vuxna på Utøya. Norrmannen Anders Behring Breivik har dömts som ansvarig för både explosionen i Oslo och massakern på ön. Sammanlagt dog åtta personer i explosionen och 69 dödsoffer är relaterade till dödsskjutningarna på ön.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

År 2012[redigera | redigera wikitext]

År 2012 var ett relativt lugnt år. Apple Inc. kom till att bli världens största företag och mobiltelefoniförsäljningen gick att sälja på rekord. Presidentvalet i USA resulterade i att Barack Obama fick sitta ytterligare en mandatperiod. Den 21 december, Mayakalendern tog sitt slut. Många trodde att jorden skulle gå under vid denna tid, se (2012-fenomen)

År 2013[redigera | redigera wikitext]

År 2013 började med att Hästköttsskandalen uppmärksammades då mat som hade deklarerats innehålla nötkött visade sig innehålla hästkött och annat odeklarerat kött, såsom fläsk, och i några fall inget kött alls. Problemet uppdagades den 15 januari 2013 när det rapporterades att häst-DNA hade upptäckts i frysta hamburgare av nötkött som såldes i flera brittiska och irländska stormarknader. Den så kallade Ryska påsken inträffade den 29 mars 2013 i samband med den ryska försvarsmaktens luftstridsövning Ladoga-13. Ett par ryska bombflygplan av modell Tupolev Tu-22M3 (Backfire) eskorterade av fyra jaktplan Suchoj Su-27 (Flanker) flög inom tre-fyra mil från svenskt luftterritorium utanför den Gotska sandön. En annan händelse som uppmärksammades i Sverige var Upploppen i Stockholm som bröt ut under kvällen, söndagen den 19 maj 2013 i Husby, då ungdomar i Husby satte minst 100 fordon i brand. Upploppen fortsatte under ytterligare fem nätter, och oroligheter spred sig till andra delar av Stockholm och även till städerna Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Växjö, Västerås, Umeå och Örebro. Ungdomsorganisationen Megafonen skickade den 20 maj ut ett pressmeddelande där man menade att upploppen i Husby var kopplade till dödsskjutningen av en knivbeväpnad 69-årig man i Husby i samband med ett polisingripande en vecka tidigare. Under senare halvan av året drabbades Sverige och övriga norra delarna av Europa av en rad kraftiga stormar. Som ex. Stormen Simone, Stormen Sven och Stormen Ivar

Meteoritnedslag i Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Meteoritnedslaget i Ryssland inträffade på morgonen 15 februari 2013, när en meteoroid inträdde i jordens atmosfär över Ryssland ungefär vid 09:20 Jekaterinburgtid (03:20 UTC), och blev till ett eldklot. Meteoriten passerade över södra Uralregionen och exploderade över staden Tjeljabinsk.

Terrordåd i Boston[redigera | redigera wikitext]

Bombdåden vid Boston Marathon inträffade måndagen den 15 april 2013, då två bomber sprängdes vid den 117:e Boston Marathon-tävlingen vid målområdet för loppet. Explosionerna dödade tre personer, samtliga åskådare, och skadade 185 personer bland de tävlande, publiken och förbipasserande, varav 17 allvarligt. Åtminstone 13 personer fick amputera ben. Det hade inte förekommit några indikationer tidigare om en nära förestående attack.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

År 2014[redigera | redigera wikitext]

2014 var ett oroligt samt händelserikt år på flera fronter. Under hösten 2013 uppmärksammades upploppen i Ukraina. Demonstrationerna riktades mot ett uteblivet samarbetsavtal mellan Ukraina och EU som skulle kunna ge Ukraina ett större oberoende från Ryssland. Stämningen förvärrades under årets första 2 månader då proryska separatister vände sig mot Ukraina och ville att östra Ukraina, samt ön Krim, skulle ansluta sig till Ryssland.

Konflikten i östra Ukraina, ibland benämnd Ryska våren (ryska: Русская весна ukrainska: Російська весна[4]) eller Proryska upproret i Ukraina, rör demonstrationer, ockupationer och strider i delar av östra och sydöstra Ukraina under 2014. De inleddes i samband med att Euromajdan i februari ledde till att president Viktor Janukovytj avsattes från sin post. Därefter har (främst) ett stort antal etniska ryssar i östra och sydöstra delarna av landet ifrågasatt den nya regimens legitimitet och återkommande demonstrerat. I Donetsk och Luhansk oblast utropades i april separatistiska "folkrepubliker", samtidigt som man genomförde omdiskuterade folkomröstningar om oblastens status. Lokala miliser tog samtidigt över den militära (och till stor del även civila) kontrollen över området; dessa och senare väpnade strider i området betecknas ibland som kriget i östra Ukraina eller kriget i Donbass (kriget i Donetsbäckenet). Den 1 mars godkände Rysslands president Vladimir Putin att ryska trupper ska gå in i Ukraina. Detta berör Krimhalvön, som ockuperas av ryska trupper. Med anledning av detta håller FN:s säkerhetsråd ett krismöte angående händelseutvecklingen. (se Krimkrisen)

Under år 2014 skedde ett stort antal flygolyckor. De mest uppmärksammade var Malaysia Airlines Flight 370, som flög från Kuala Lumpur, Malaysia till Peking, Kina. Planet förlorade kontakt efter en timmes flygning. Sen dess har man aldrig hittat flygplanet. Det har bekräftats att det har störtat i havet. En annan uppmärksammad flygolycka skedde den 17 juli då Malaysia Airlines Flight 17 från Amsterdam, Nederländerna till Kuala Lumpur, Malaysia blev nedskjutet över östra Ukraina, nära gränsen till Ryssland. Andra flygolyckor var Air Algérie Flight 5017, [[Transasia Airways Flight 222 och Indonesia AirAsia Flight 8501.

I juni inträffade ett Ebolautbrott i Västafrika. Utbrottet är pågående i de västafrikanska länderna Sierra Leone, Liberia och Guinea. Ebola är en dödlig sjukdom som orsakas av ebolavirus och den har tidigare bara förekommit i Afrika söder om Sahara men år 2014 nådde även viruset Europa, för tillfället Spanien och Norge samt USA hade flera dödsoffer. I slutet av juni hade spridits så mycket att den var "utom all kontroll" enligt Läkare utan gränser. Den 8 augusti 2014 klassade WHO ebolautbrottet som ett internationellt nödläge för folkhälsan. Anledningar till att antalet drabbade fortsätter öka kan bero på att man inte vill eller vågar söka vård på grund av att sjukdomen skrämmer många. Det är också svårt att begränsa spridningen eftersom flera områden är drabbade.

I juli 2014 skedde strider mellan Palestina och Israel. Den inleddes i samband med kidnappningen och mordet på tre israeliska bosättarungdomar i slutet av juni 2014. Israel svarade med en storskalig operation på Västbanken, varvid man fängslade mer än 500 palestinier och dödade minst 10 palestinier. Hamas i Gaza ökade raketbeskjutningen in i Israel och Israel inledde en luftoffensiv den 8 juli 2014 mot Gazaremsan med målet att få ett slut på raketangreppen. Första dagen av Israels offensiv attackerades över 200 mål på Gazaremsan. Hamas fortsatte sin raketbeskjutning mot Israel och avfyrade samma dag 150 raketer. Nio dagar senare påbörjade Israel en markinvasion i Gaza för att förstöra Hamas underjordiska tunnlar som ledde in i Israel. Israel drog tillbaka sina trupper 5 augusti efter att ha förstört tunnlarna.

Undersommaren drabbades Sverige av en stor värmebölja. Detta ledde till skogsbränder runtomkring i landet. Den 31 juli skedde en omfattande skogsbrand ut i Västmanland.. Det var den största skogsbranden i Sverige sedan åtminstone 1950-talet med 13 800 hektar drabbad skog och ungefär 25 nedbrunna eller brandskadade byggnader. Branden krävde ett dödsoffer. Andra naturkatastrofer som inträffade var Översvämningarna i sydöstra Europa. Det inträffade i flera länder i centrala Europa och på Balkanhalvön där Bosnien och Hercegovina och Serbien kom att bli de länder som drabbades hårdast. Tusentals människor evakuerades från de drabbade områdena och i Bosnien och Hercegovina och Serbien kom antalet dödsoffer att stiga till tvåsiffriga tal.

Islamiska staten fick sin framfart under året. I juni 2014 utropade gruppen ett världsvitt kalifat med religionpolitisk auktoritet över alla muslimer. Sedan dess refererar gruppen till sig själva enbart som ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten). Den beräknades av CIA hösten 2014 ha 31 000 stridande i Irak och Syrien.

Riksdagsvalet i Sverige följdes av en regeringskris som var den första i Sverige sedan 1990.

År 2015[redigera | redigera wikitext]

Året dominerades till stor del av det ökande hotet från den militanta islamistiska terroristgruppen IS, även kallat Daesh, den stora flyktingvågen som till stor del orsakades av IS-konflikten, samt flera terroristattacker i bland annat Paris.

IS[redigera | redigera wikitext]

IS ockuperade under året delar av främst Irak och Syrien. Under året trappades kampen mot IS upp. De som stred mot IS var:

 • USA utförde ett stort antal bombningar, men vill inte skicka in marktrupper.
 • Den USA-ledda koalitionen som består av ett 60-tal länder däribland Sverige, flertalet länder deltar passivt. En del har aktivt deltagit i bombningarna, främst Frankrike, Storbritannien, Australien, Kanada, Nederländerna, Jordanien och Turkiet.
 • Ryssland är inte en del av den USA-ledda koalitionen utan har en egen koalition med Syrien, Iran och Irak. Ryssland har sedan september 2015 genomfört ett stort antal flyganfall mot såväl IS som övriga rebeller i Syrien i syfte att stödja landets ledare Bashar al-Assad.
 • Kurdisk militär, t.ex. Peshmerga och PKK.
 • Iraks regeringsarmé
 • Syriens regeringsarmé

Terroristattacker i Paris[redigera | redigera wikitext]

Den 7 januari angreps redaktionen för satirtidningen Charlie Hebdo i en terroristattack av två beväpnade islamister med automatvapen, varvid tolv personer mördades. Bland andra fem av tidningens fasta stab av tecknare. Efter attentatet hölls en rad demonstrationer för tryckfrihet och yttrandefrihet under mottot "Je suis Charlie" ("Jag är Charlie").

Den 13 november genomfördes vad som kom att bli de blodigaste terrordåden i Frankrike sedan andra världskriget. 130 personer dog och över 350 skadades sedan tre samordnade grupper av terrorister gick till attack på flera platser i Paris. Flest personer, 89 stycken, miste sina liv inne på konsertlokalen le Bataclan där hårdrocksbandet Eagles of Death Metal spelade för en stor publik. IS tog i ett uttalande på sig ansvaret.

Migrationskrisen i Europa[redigera | redigera wikitext]

Över en miljon flyktingar kom under året till Europa, vilket var nästan fem gånger så många som året innan. Många av flyktingarna kommer från Irak, Syrien och Libyen, till stor del orsakad av IS-konflikten. Många flydde i båtar över Medelhavet, med flera rapporter om drunknade. EU misslyckades att hitta en gemensam strategi och vissa länder slutade att tillämpa Schengenavtalet och Dublinförordningen för de asylsökande.

Regeringskris i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sverige leddes under 2015 av en minoritetsregering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med Stefan Löfven som statsminister. Sverigedemokraterna hade vågmästarposition mellan regeringen och Alliansen. Sverigedemokraterna hade året före meddelat att man avsåg att "försöka fälla varje regering och budgetproposition som ger stöd för ökad invandring". Ingen av de övriga riksdagspartierna ville gå med Sverigedemokraternas krav och därför slöt alliansen och regeringspartierna en överenskommelse i slutet av 2014 om att inte rösta emot en minoritetsregeringen, den så kallade decemberöverenskommelsen.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

 • 24 mars kraschade flight 9525 från det Lufthansa-ägda lågprisbolaget Germanwings mot en bergsvägg i franska Alperna. 150 personer omkommer. Andrepiloten Andreas Lubitz hade under en period brottats med psykiska problem och självmordstankar och hade valt att krascha flygplanet.
 • 17-åriga Lisa Holm försvann på väg hem från sitt jobb på ett kafé i BlombergKinnekulle den 7 juni. Fem dagar senare hittades hennes kropp. Litauiske medborgaren Nerijus Bilevicius dömdes för mordet.
 • Skolattacken i Trollhättan. 21-årige Anton Lundin Pettersson gick maskerad in på skolan Kronan i Trollhättan den 22 oktober och attackerade lärare och elever med ett svärd. 20-årige Lavin Eskandar, 17-årige Ahmed Hassan och 41-årige Nazir Amso dog av sina skador och en 15-årig pojke skadades svårt. I samband med gripandet sköt polisen ihjäl gärningsmannen.

Födda[redigera | redigera wikitext]

Avlidna[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ BBC-artikel
 2. ^ Det hände i dag
 3. ^ ”Kroatien in i EU 2013”. SvD. 30 juni 2011. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kroatien-in-i-eu-2013_6286352.svd. Läst 20 september 2011. 
 4. ^ "Русская весна" на Юго-Востоке Украины

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]