2010-talet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
2010-talet
Nuvarande
År:
20102011201220132014
20152016201720182019
Decennium:
1990-talet2000-talet2010-talet
2020-talet2030-talet2040-talet
2050-talet2060-talet2070-talet
2080-talet2090-talet
2100-talet
Sekel:
1900-talet2000-talet2100-talet
Födda och avlidna
FöddaAvlidna

2010-talet eller i vardagligt tal "10-talet" är det nuvarande decenniet, som kommer efter 2000-talet och före 2020-talet. Det började den 1 januari 2010 och slutar den 31 december 2019.

Det som hittills blivit uttryck för årtiondet är att i början av årtiondet så började stater i Nordafrika men också Syrien göra sig fria från diktatur vilket ledde till långt krig i Syrien. Den 8 mars 2014 försvann ett flygplan Malaysia Airlines Flight 370 och blev stor olöst gåta och mysteriet är fortfarande olöst (2017). Världsklimatet blev oroligare under årtiondet vilket det finns flera exempel på som till exempel Ukraina. Europeiska unionen började ses som något negativt i mångas fler ögon då antirörelse mot EU växte fram i flera delar av Europa.

Överblick över år[redigera | redigera wikitext]

Mobilanvändandet växte explosionsartat över världen. Antalet Internetanvändare runtom i världen nådde i februari 2011 2 miljarder

År 2010[redigera | redigera wikitext]

År 2011[redigera | redigera wikitext]

Terrorattentaten i Norge.

År 2011 uppmärksammades mest av de spänningarna som inträffade i Mellanöstern och Nordafrika. Oroligheterna berodde främst på att invånarna i de olika länderna ville ha demokrati istället för diktatur. Något som utlöste uppror och krig på olika fronter (Se vidare Arabiska våren). Terrordåden i Norge uppmärksammades världen runt.

År 2012[redigera | redigera wikitext]

År 2012 var ett relativt lugnt år. Apple Inc. kom till att bli världens största företag och mobiltelefoniförsäljningen gick att sälja på rekord. Presidentvalet i USA resulterade i att Barack Obama fick sitta ytterligare en mandatperiod. Den 21 december, Mayakalendern tog sitt slut. Många trodde att jorden skulle gå under vid denna tid, se (2012-fenomen)

År 2013[redigera | redigera wikitext]

År 2013 började med att Hästköttsskandalen uppmärksammades då mat som hade deklarerats innehålla nötkött visade sig innehålla hästkött och annat odeklarerat kött, såsom fläsk, och i några fall inget kött alls. Problemet uppdagades den 15 januari 2013 när det rapporterades att häst-DNA hade upptäckts i frysta hamburgare av nötkött som såldes i flera brittiska och irländska stormarknader. Den så kallade Ryska påsken inträffade den 29 mars 2013 i samband med den ryska försvarsmaktens luftstridsövning Ladoga-13. Ett par ryska bombflygplan av modell Tupolev Tu-22M3 (Backfire) eskorterade av fyra jaktplan Suchoj Su-27 (Flanker) flög inom tre-fyra mil från svenskt luftterritorium utanför den Gotska sandön. En annan händelse som uppmärksammades i Sverige var Upploppen i Stockholm som bröt ut under kvällen, söndagen den 19 maj 2013 i Husby, då ungdomar i Husby satte minst 100 fordon i brand. Upploppen fortsatte under ytterligare fem nätter, och oroligheter spred sig till andra delar av Stockholm och även till städerna Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Växjö, Västerås, Umeå och Örebro. Ungdomsorganisationen Megafonen skickade den 20 maj ut ett pressmeddelande där man menade att upploppen i Husby var kopplade till dödsskjutningen av en knivbeväpnad 69-årig man i Husby i samband med ett polisingripande en vecka tidigare. Under senare halvan av året drabbades Sverige och övriga norra delarna av Europa av en rad kraftiga stormar. Som ex. Stormen Simone, Stormen Sven och Stormen Ivar

År 2014[redigera | redigera wikitext]

2014 var ett oroligt samt händelserikt år på flera fronter. Under hösten 2013 uppmärksammades upploppen i Ukraina. Demonstrationerna riktades mot ett uteblivet samarbetsavtal mellan Ukraina och EU som skulle kunna ge Ukraina ett större oberoende från Ryssland. Stämningen förvärrades under årets första 2 månader då proryska separatister vände sig mot Ukraina och ville att östra Ukraina, samt ön Krim, skulle ansluta sig till Ryssland.

Konflikten i östra Ukraina, ibland benämnd Ryska våren (ryska: Русская весна ukrainska: Російська весна[1]) eller Proryska upproret i Ukraina, rör demonstrationer, ockupationer och strider i delar av östra och sydöstra Ukraina under 2014. De inleddes i samband med att Euromajdan i februari ledde till att president Viktor Janukovytj avsattes från sin post. Därefter har (främst) ett stort antal etniska ryssar i östra och sydöstra delarna av landet ifrågasatt den nya regimens legitimitet och återkommande demonstrerat. I Donetsk och Luhansk oblast utropades i april separatistiska "folkrepubliker", samtidigt som man genomförde omdiskuterade folkomröstningar om oblastens status. Lokala miliser tog samtidigt över den militära (och till stor del även civila) kontrollen över området; dessa och senare väpnade strider i området betecknas ibland som kriget i östra Ukraina eller kriget i Donbass (kriget i Donetsbäckenet). Den 1 mars godkände Rysslands president Vladimir Putin att ryska trupper ska gå in i Ukraina. Detta berör Krimhalvön, som ockuperas av ryska trupper. Med anledning av detta håller FN:s säkerhetsråd ett krismöte angående händelseutvecklingen. (se Krimkrisen)

Under år 2014 skedde ett stort antal flygolyckor. De mest uppmärksammade var Malaysia Airlines Flight 370, som flög från Kuala Lumpur, Malaysia till Peking, Kina. Planet förlorade kontakt efter en timmes flygning. Sen dess har man aldrig hittat flygplanet. Det har bekräftats att det har störtat i havet. En annan uppmärksammad flygolycka skedde den 17 juli då Malaysia Airlines Flight 17 från Amsterdam, Nederländerna till Kuala Lumpur, Malaysia blev nedskjutet över östra Ukraina, nära gränsen till Ryssland. Andra flygolyckor var Air Algérie Flight 5017, Transasia Airways Flight 222 och Indonesia AirAsia Flight 8501.

I juni inträffade ett Ebolautbrott i Västafrika. Utbrottet är pågående i de västafrikanska länderna Sierra Leone, Liberia och Guinea. Ebola är en dödlig sjukdom som orsakas av ebolavirus och den har tidigare bara förekommit i Afrika söder om Sahara men år 2014 nådde även viruset Europa, för tillfället Spanien och Norge samt USA hade flera dödsoffer. I slutet av juni hade spridits så mycket att den var "utom all kontroll" enligt Läkare utan gränser. Den 8 augusti 2014 klassade WHO ebolautbrottet som ett internationellt nödläge för folkhälsan. Anledningar till att antalet drabbade fortsätter öka kan bero på att man inte vill eller vågar söka vård på grund av att sjukdomen skrämmer många. Det är också svårt att begränsa spridningen eftersom flera områden är drabbade.

I juli 2014 skedde strider mellan Palestina och Israel. Den inleddes i samband med kidnappningen och mordet på tre israeliska bosättarungdomar i slutet av juni 2014. Israel svarade med en storskalig operation på Västbanken, varvid man fängslade mer än 500 palestinier och dödade minst 10 palestinier. Hamas i Gaza ökade raketbeskjutningen in i Israel och Israel inledde en luftoffensiv den 8 juli 2014 mot Gazaremsan med målet att få ett slut på raketangreppen. Första dagen av Israels offensiv attackerades över 200 mål på Gazaremsan. Hamas fortsatte sin raketbeskjutning mot Israel och avfyrade samma dag 150 raketer. Nio dagar senare påbörjade Israel en markinvasion i Gaza för att förstöra Hamas underjordiska tunnlar som ledde in i Israel. Israel drog tillbaka sina trupper 5 augusti efter att ha förstört tunnlarna.

Undersommaren drabbades Sverige av en stor värmebölja. Detta ledde till skogsbränder runtomkring i landet. Den 31 juli skedde en omfattande skogsbrand ut i Västmanland.. Det var den största skogsbranden i Sverige sedan åtminstone 1950-talet med 13 800 hektar drabbad skog och ungefär 25 nedbrunna eller brandskadade byggnader. Branden krävde ett dödsoffer. Andra naturkatastrofer som inträffade var Översvämningarna i sydöstra Europa. Det inträffade i flera länder i centrala Europa och på Balkanhalvön där Bosnien och Hercegovina och Serbien kom att bli de länder som drabbades hårdast. Tusentals människor evakuerades från de drabbade områdena och i Bosnien och Hercegovina och Serbien kom antalet dödsoffer att stiga till tvåsiffriga tal.

Islamiska staten fick sin framfart under året. I juni 2014 utropade gruppen ett världsvitt kalifat med religionpolitisk auktoritet över alla muslimer. Sedan dess refererar gruppen till sig själva enbart som ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten). Den beräknades av CIA hösten 2014 ha 31 000 stridande i Irak och Syrien.

Riksdagsvalet i Sverige följdes av en regeringskris som var den första i Sverige sedan 1990.

År 2015[redigera | redigera wikitext]

Året dominerades till stor del av det ökande hotet från den militanta islamistiska terroristgruppen IS, även kallat Daesh, den stora flyktingvågen som till stor del orsakades av IS-konflikten, samt flera terroristattacker i bland annat Paris.

Migrationskris råder i Europa under andra halvan av året.

År 2016[redigera | redigera wikitext]

2016 var likt 2015 ett mycket spänt år. Dels på grund av terrorhotet/dåden som inträffade. Donald Trump vann presidentvalet i USA vilket blev väldigt kontroversiellt i USA och resten av världen.

Födda[redigera | redigera wikitext]

Avlidna[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Русская весна" на Юго-Востоке Украины
  2. ^ [1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]