2014 års demokratiutredning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

2014 års demokratiutredning är en svensk statlig offentlig utredning som bland annat undersöker möjligheterna till inflytande och delaktighet i Sverige mellan de allmänna valen, de politiska partiernas funktionssätt samt de förtroendevaldas representativitet och villkor.

Utredningen tillsattes under sommaren 2014 för att analysera behovet av och utarbeta förslag till åtgärder för att öka och bredda engagemanget inom den representativa demokratin. Utredningen ska även undersöka individens möjligheter till delaktighet i och inflytande över politiken och åtgärder ska föreslås som kan bidra till att stärka delaktigheten och inflytandet mellan valen, särskilt för väljargrupper som uppvisar svagare politiskt engagemang. Slutligen ingår det även i utredningens uppdrag att skapa debatt och stimulera ett offentligt samtal om dessa frågor.

Utredare är Olle Wästberg. Till utredningen finns en parlamentarisk referensgrupp knuten. Den består av politiker från såväl nationell som lokal nivå. Utöver det finns det även en expertgrupp med forskare och representanter från berörda myndigheter och organisationer som bistår utredningen i dess arbete.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]