91:an Karlsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om serien. För andra betydelser, se 91:an (serietidning).
91:an Karlsson
91-an Karlssonstatyn i Halmstad.jpg
Staty av 91:an Karlsson på Storgatan i Halmstad.
Publicering
Förlag Egmont Kärnan
Debut 1932
Skapad av Rudolf Petersson
Person
Födelsenamn Mandel Karlsson
Vänner 87:an Axelsson

91:an Karlsson är en svensk seriefigur och tecknad serie som givit namn åt serietidningen 91:an. Serien skildrar det militära (på regementet i Klackamo), och historierna kretsar kring den värnpliktige 91:an och de dråpligheter som uppstår kring honom, kamraten 87:an och deras officerare. 91:an Karlsson, vars förnamn egentligen är Mandel, skapades av Rudolf Petersson år 1932.

Om serien 91:an och dess historia[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Serien började år 1932, då under namnet "En beväringsmans upplevelser och äventyr" och fanns att finna i veckotidningen Allt för Alla.[1] Serierna har tagit olika skepnad under årens lopp. Från början, på Rudolf Pettersons tid, var serierna ensidiga med lättförståeliga komiska slutpoänger. Många serier gick ut på att 87:ans lumpna skämt och spratt han spelade mot 91:an gick ut över honom själv. De första åren hade serien inte heller pratbubblor utan handlingen beskrevs i ett antal versrader.

År 1956 kom 91:an som egen tidning. Båda två kunde också vara riktiga slagskämpar men när Nils Egerbrandt övertog serien 1960 påbörjade han en förändring av 91:an. Han kom att bli en mer snäll figur som sällan ställde till bråk, medan 87:an förblev den buse han varit från första början. Detta har på senare år gjort att 91:an har hamnat lite i bakgrunden för sin egen serie då manusförfattarna tycker det är lättare att skapa en bra historia av personer som har något "djävulskt" drag, till exempel 87:an är fifflare, överste Gyllenskalp har hetsigt temperament, likaså furir Revär. En liten kuriosadetalj är också att 91:an föregått med gott exempel och slutat röka på senare år då det nu för tiden anses skadligt (han rökte ofta i serierna från starten och fram till 1970-talet), medan "tuffe" 87:an fortsätter bolma på. 91:an bär uniform av modell Ä.

Seriens grunder[redigera | redigera wikitext]

Serien skildrar det militära. Den lever både kvar i det förgångna som till exempel att de tecknade figurernas uniformer slutade användas någon gång på 1950-talet samtidigt som den lever i nutiden då miljöerna runtomkring ser ut som idag. Kontrasterna kan därför ibland vara stora då figurerna är klädda i uniformer från 1930-talet samtidigt som de till exempel kör med helt nya bilar av årets modell.

Förebilder[redigera | redigera wikitext]

Flera av seriens officerare hade levande förebilder i verkligheten. Det var officerare som Rudolf Petersson hade mött under sin värnpliktstid på Hallands regemente (I 16) i Halmstad, 1916–1918. Vem förebilden till 91:an Karlsson var har Rudolf Petersson aldrig talat om. Däremot har Peterssons brorsdotter Ingrid Dessau berättat att man i familjen Petersson var helt eniga om att förebilden till Elvira var Rudolfs syster Margit.

Tidningen 91:an[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: 91:an (serietidning)

Serien En beväringsmans upplevelser och äventyr började i veckotidningen Allt för Alla, flyttades senare över till Levande Livet och Året Runt. Julalbum med 91 Karlsson har givits ut sedan 1934. Serien fick en egen tidning år 1956. Från starten av den egna tidningen har Åsa-Nisse och Kronblom varit med. En annan serie som länge gick i tidningen är Flygsoldat 113 Bom. Idag består tidningen av serier som 91:an, Kronblom, Åsa-Nisse och Livet Hemmavid. På en sida i tidningen, kallad "91:an mot väggen", brukar redaktörerna svara på insändare från läsarna.

På senare år har man även börjat ge ut tidningen 87:an som repriserar gamla serier från 91:an tidningen, men där har figuren 91:an inte lika mycket utrymme.

91:an-tecknare[redigera | redigera wikitext]

Övriga figurer i serien[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Figurer i 91:an Karlsson

Det har genom årens lopp förekommit en hel del bifigurer i 91:an. Till de oftast förekommande figurerna hör, Elvira, Översten, Majoren, Furiren, 87:an och naturligtvis 91:an. Det har även förekommit ett flertal figurer som endast har förekommit i enstaka avsnitt som 91:ans mormor, Agent Hamiltång och General Pölsen.

Filmer med 91:an Karlsson[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

En besläktad serie till 91:an finns i Norge, men denna är i en norsk omarbetad version som är känd som Nr. 91 Stomperud. Denna serie har samma ursprung som 91:an Karlsson men sedan lång tid tillbaka produceras dessa helt oberoende av den svenska versionen. Nr. 91 Stomperud är dessutom sedan länge iklädd uniform av NATO-typ eftersom Norge är med i Nato.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "91 Karlsson". NE.se. Läst 29 augusti 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]