A'tuin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
A'Tuin
Skivvärlden-rollfigur
Historia
Första framträdandeThe colour of magic[1]
Skapad avTerry Pratchett
Bostad
HemvärldSkivvärlden
Övrigt
RasChelys Galactica
KönOkänt
Längd500 engelska miles[2]
Känd förAtt bära upp Skivvärlden

A'tuin, även stjärnsköldpaddan, är ett fiktivt djur som förekommer i flera av Terry Pratchetts romaner, och som ursprungligen är hämtad ur hinduisk mytologi[2].

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Store A'Tuin är av arten Chelys Galactica som färdas genom rymden, bärandes på fyra jätteelefanter (som heter Berilia, Tubul, Store T’Phon och Jerakeen). De i sin tur bär på Skivvärlden, och de introduceras i nästan varje bok. Store A'Tuins kön är okänt, men är ämnet för mycket spekulation av några av Skivans bästa vetenskapliga hjärnor[2]. Om, som den populära "Stora smällen-hypotesen" säger att Store A'Tuin rör sig mot hans eller hennes parningsplats, skulle då Skivans civilisationer krossas vid parningstidpunkten eller skulle de helt enkelt glida av[2]? Den andra teorin är beskriven av akademiker som den "Stadiga lunken-teorin", och den säger att A'Tuin kom från ingenstans och kommer att fortsätta simma genom rymden för alltid[2]. En gång kläcktes dock nya ägg[3].

När Store A'Tuin färdas genom universum förändras Skivvärldens natthimmel, till skillnad från vår världs, markant över årtiondena, när sköldpaddan lämnar äldre konstellationer och går in i nya. Detta betyder att astrologer konstant behöver uppdatera och förändra sina horoskop för att införliva nya zodiaker. En liten sol och måne färdas kring Store A'Tuin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Discworld (world), 11 april 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pratchett 1983
  2. ^ [a b c d e] Pratchett 1999
  3. ^ Pratchett

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]