A1 (motorväg, Marocko)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
UK motorway symbol.svg

A1 är en motorväg i Marocko som går mellan Rabat i söder och Tanger i norr. Motorvägen är en del av Europa-Afrika-motorvägen som planeras gå mellan Tanger och Nouakchott i Mauretanien. Motorvägen sträcker sig över 262 kilometer.

Sträckning[redigera | redigera wikitext]

Sträckan Rabat - Kenitra nord invigdes 1995, sträckan Kenitra - Larache 1996, Larache - Sidi el Yamani 2001, till Asilah 2003 och fram till Tanger 2005. 2007 stod en motorväg mellan A1 och den nybyggda djuphavshamnen vid Oued Rmel färdig. Hamnen kommer då att bli den centrala punkten för person- och godstransport och Tanger kommer att förlora sin betydelse som genomfartsort för de miljontals marockaner bosatta i utlandet som årligen besöker sitt hemland.

Vägens södra ände ligger vid landsvägen mellan Rabat och Fès. Den är en fortsättning på kringfartsleden runt Rabat som i dagsläget inte har motorvägsstandard. Det märkliga är att den som kommer från kringfartsleden och fortsätter ut på motorvägen inte får någon upplysning om att motorväg börjar. Den som kommer norrifrån får strax innan den trafikplats som finns på platsen information om att motorväg upphör om 400 meter, men någon bekräftelse ges inte. Detta är troligen en kvarleva från tiden 1995-1997 då kringfartsleden inte var byggd utan dessa skyltar fanns på de på- och avfarter som alla tvingades använda. På sträckan Rabat - Larache används dessutom skyltar med vit text på svart bakgrund, det enda stället på motorvägsnätet det görs. Samma skyltar användes även på A3 fram till 2002 då dessa byttes till blå.

Vägen passerar sedan Kenitra, Moulay Bouselham, Larache och Asilah på sin väg till Tanger. Mellan Rabat och Kenitra går motorvägen längre inåt land än den gamla landsvägen, medan den mellan Kenitra och Larache på vissa sektioner går så nära havet att man snuddar vid strändernas sanddyner. Efter Larache tangerar motorvägen den gamla landsvägen fram till Asilah. 28 km norr om Larache ligger Sidi el Yamani där trafik mot Tetouan och Ceuta leds av. Norr om Asilah passerar motorvägen genom Tahaddart-reservatet där extra hänsyn har tagits till de arter som lever där. Bland annat har Marockos längsta viadukt (1370 m) byggts för detta ändamål. Motorvägen tar slut cirka 10 km söder om Tanger vid flygplatsen och återstående sträcka färdas trafiken på en fyrfältsväg med mittbarriär.

Strax söder om trafikplatsen Kenitra centrum finns en betalstation för samtliga passerande, där alla som passerar erlägger 12 dirham. Trafikanter som kommer norrifrån och svänger av vid avfarten, eller de som åker ut på motorvägen vid den påfarten betalar 7 dirham. Norr om trafikplatsen Kenitra nord finns en barriär där den som åker norrut tar en biljett, medan den som kör söderut betalar, enligt samma betalsystem som används på bland annat Spaniens och Frankrikes motorvägar.

Trafikplatser[redigera | redigera wikitext]

Nr Namn Skyltning
AB-AS-grün.svg A3 Rabat, Casablanca
AB-AS-grün.svg Tamesna
AB-AS-grün.svg El Menzeh
AB-AS-grün.svg         A2 Rabat, Fès
AB-AS-grün.svg Sidi Bouknadel
AB-AS-grün.svg Kenitra centrum
AB-AS-grün.svg Kenitra norr
AB-AS-grün.svg Sidi Allal Tazi
AB-AS-grün.svg Moulay Bousselham
AB-AS-grün.svg Larache
AB-AS-grün.svg Sidi Lyamani
AB-AS-grün.svg Asilah
AB-AS-grün.svg A4 Tanger Med