AFA Försäkring

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

AFA Försäkring har som mål att bidra till ett tryggare arbetsliv och ett långsiktigt hållbart samhälle. Försäkringarna är en självklar del av kollektivavtalen och det svenska trygghetssystemet.

AFA Försäkring är en försäkringsorganisation med drygt 600 anställda och kontor vid Klara södra kyrkogata i Stockholm, som förvaltar kapital för cirka 200 miljarder kronor (2014). AFA-försäkringarna har avtalats i kollektivavtal eller andra överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter. Försäkringarna ska ge ekonomiskt stöd bland annat vid arbetsoförmåga på grund av sjukdom (AGS och AGS-KL), vid arbetsskada (TFA och TFA-KL), vid dödsfall (TGL), vid arbetsbrist (AGB) och vid föräldraledighet (FPT). AFA-försäkringarna administreras i en för tre försäkringsbolag gemensam organisation.

Den kollektivavtalade försäkringen är effektiv, bland annat genom en hög täckningsgrad, låga administrativa kostnader och avsaknad av resurskrävande riskbedömningar vid tecknande av försäkring. Den kollektivavtalade försäkringen drivs utan krav på vinstutdelning till ägarna och med en aktiv skadereglering som värnar om den försäkrades rättigheter enligt kollektivavtalet.

AFA Försäkring administrerar en kollektivavtalad arbetsskadeförsäkring[1] som kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkring som går att få från Försäkringskassan.

Över fyra miljoner människor i Sverige omfattas av minst en AFA-försäkring. Under år 2014 betalade AFA Försäkring ut cirka 10 miljarder kronor till sina försäkrade.

AFA Försäkring satsar årligen runt 150 miljoner kronor på forskning, utveckling och kunskapsförmedling inom arbetsmiljö och hälsa. AFA Försäkring stöder projekt som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador både inom den privata och offentliga sektorn. Gemensamt för all forskning som stöds är att den bidrar till praktisk nytta i arbetslivet.

AFA Fastigheter[redigera | redigera wikitext]

AFA Fastigheter är en del av kapitalförvaltningen på AFA Försäkring. Bolaget äger och förvaltar främst kontorsfastigheter men även bostadsfastigheter i Stockholm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.afaforsakring.se/Om-AFA-Forsakring/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]