AIK Handboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
AIK Handboll
Giallo e Nero.png
AIK Handboll - Allmänna Idrottsklubben
Grundad1943
ArenaSolnahallen (ca 4000 åskådare)
TränareBjörn Bodén
Supporterklubb(ar)Allmäna Supporterklubben
Matchställ
Team colours
Kit body unknown.png
Team colours
Team colours
Team colours


Hemmaställ
Team colours
Kit body unknown.png
Team colours
Team colours
Team colours


Bortaställ
Meriter
Inhemska mästare1 (1951)
Inhemska finalförluster1 1952)
Säsonger i Sveriges högsta division12 (1979/1980)
Placering i maratontabellen26:e
Säsonger i Sveriges
näst högsta division
? (2007/2008)

AIK Handboll är handbollssektionen i den svenska klubben AIK. Sektionen bildades först 1943 efter initiativ av Nils-Yngve Bolling. Sektionen var igång till och med 1980 och under den perioden fick AIK ett SM-guld, 1951.

2003, efter att sektionen varit vilande i 23 år, startades sektionen återigen, nu tillsammans med en damsektion på initiativ av Jan-Erik Pettersson. Varken dam- eller herrlaget har tagit något SM-guld sedan återstarten. Herrarna har som bäst spelat i den näst högsta divisionen.

Ungdomssektionen består i dagsläget av cirka 15 lag och är växande. Handbollssektionen är idag AIK:s tredje största sektion efter fotbollen och ishockeyn.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den gamla eran[redigera | redigera wikitext]

1943 bildades AIK:s handbollssektion genom att Nils-Yngve Bolling tog tag i det och AIK fick ytterligare en av de stora bollsporterna på programmet. Under de första åren spelar AIK i de svenska serierna och får inte mycket medialt uppmärksamhet medan de avancerar uppåt i serierna. Men endast åtta år efter bildandet, 1951, spelade AIK i den näst högsta serien och skulle möta Kristianstad i SM-finalen (SM avgjordes i cupform oberoende i vilken serie lagen spelade i). AIK vann också finalen och tog alltså sitt första SM-guld utan att någonsin ha spelat i den högsta serien. Året blev det SM-final igen - även då mot Kristianstad. Den här gången blev det förlust (i förlängningen) i det som skulle bli den andra och sista finalen under 1900-talet. AIK gick dock upp i Allsvenskan den säsongen och fostrade under 50-talet landslagsspelare som båda Kjell Jönsson och Lennart Ring som blev världsmästare under tiden de spelade i AIK.

Säsongen 1960/61 flyttades AIK ner till Division II och började en jojo-liknande resa genom det svenska seriesystemet, även om den lägsta serien man faktiskt spelade i var Division III. Trots att laget bytte serier då och då under dessa år förblev styrelsen intakt utan större förändringar. Under slutet av 60-talet började dock AIK etablera sig som ett stabilt handbollslag i tvåan och satsade för att nå Allsvenskan. Ett led i detta var att fusionera klubbarna Hellas och AIK, en idé som höll på att förverkligas innan säsongen 1973/74, något som dock aldrig hände.

AIK spelade i Allsvenskan under den senare delen av 70-talet och hade stora ekonomiska problem, men lyckades alltid få klubben att få ihop ekonomin. Inför säsongen 1979/1980 (den sista AIK skulle spela innan verksamheten lades ner i 23 år) värvade AIK en målvakt från Heim. Men förbundet förhalade övergången av målvakten och AIK var tvungna att spela ett par matcher utan honom. Detta var bara ett exempel på den fientlighet mot AIK som man tyckte att handbollsförbundet visade. En annan var när serien var i ett avgörande skede och Västra Frölunda IF från Göteborg inte infann sig för att spela match. Trots att det gick mot reglerna spelades matchen en annan dag utan att AIK tilldömdes en walk-over-seger. AIK flyttades ner säsongen 1979/1980 och istället för att börja om i tvåan överlät man verksamheten till Täby HBK.

Den nya eran[redigera | redigera wikitext]

2003 nystartades AIK Handboll efter initiativ av Jan-Erik Pettersson och Per-Arne Jonsson. AIK inledde seriespelet i Division 1 Norra som spelades i en höst- och vårserie. I höstserien kom AIK trea från slutet av 12 lag och fick spela i Division 1 Norra Vår. I den serien kom de trea av åtta lag och fick spela kvar i Division 1 även nästa säsong. Säsongen därpå lyckades AIK komma på en fjärdeplats i höstserien och fick därmed spela i Allsvenskan under våren. Där kom de sexa av åtta lag och fick inte ens kvala till spel i Elitserien utan fick fortsätta spela i Division 1 säsongen därpå. Den säsongen upprepades samma bedrift och placeringar och återigen var det spel i Division 1 som gällde säsongen 2006/2007. AIK placerade sig den säsongen i mitten och sedan trea under höstserien vilket garanterade spel i den nya rikstäckande Allsvenskan som skulle bli den nya serien under Elitserien och som skulle spelas över hela säsongen. 2007/2008 kom AIK trea från slutet av 14 lag och styrelsen beslöt att laget 2008/2009 skulle spela i Division 3 istället för Division 1 och nysatsning som nu resulterat i att laget klarat kvalet till Division 2. Laget har sedermera blivit kvar i divisionen efter att två år i rad ha missat uppflyttning efter förlust i den andra kvalomgången. Under säsongen 2011/2012 hade AIK inför säsongen en mycket stark trupp som dock drabbats av skadebekymmer och spelarrotation vilket resulterade i att laget till sist slutade i mitten av tabellen.

Inför säsongen 2012/2013 har flera spelare, som tidigare representerat klubben, hittat tillbaka från högre divisioner. Detta, tillsammans med stommen från fjolårets säsong, gör att föreningen har ambitionen att åtminstone kunna kvalificera sig för kvalspel i division 1. AIK lyckades emellertid inte kvalificera sig för division 1 och efter säsongen togs beslutet att dra sig ut division 2 för spel i division 3.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]