ARD (Tyskland)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över de olika stationernas områden.

ARD, förkortning för Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland, är en samarbetsorganisation mellan de offentliga regionala rundradiostationerna i Tyskland. Organisationen bildades 1950 i Västtyskland. Sedan 1952 är ARD medlem i den Europeiska Radio- och TV-unionen, EBU. ARD sänds ut från Frankfurt am Main.

Historia[redigera | redigera wikitext]

ARD skapades 5 augusti 1950 av de då sex regionala stationerna BR, HR, Radio Bremen, SDR, SWF och NWDR (senare delat i WDR och NDR). RIAS i Västberlin var med och hade en rådgivande röst. ARD:s organisation är gjord för att säkerställa varje stations självständighet. Sedan 31 oktober 1954 sänder ARD en nationell tv-kanal, sedan 1993 kallad Das Erste. 1959 hade antalet medlemmar blivit nio via delningen av NWDR och grundandet av SFB och SR. Under namnet Deutsches Fernsehen sänder man rikstäckande gemensamma TV-program. 1962 tillkom Deutsche Welle (DW) och Deutschlandfunk i organisationen. 1992 följde efter den tyska återföreningen MDR och ORB som nya medlemmar. 1994 skedde en omorganisation när RIAS gick upp i Deutschlandradio som började drivas tillsammans med ZDF och som därmed lämnade ARD:s organisation. 1998 gick SDR och SWF samman till SWR och 2003 skapades RBB genom sammanslagningen av ORB och SFB.

Degeto ingår i ARD.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

ARD är ett frivilligt förbund av nio tyska radio- och TV-stationer. Förbundet (Arbeitsgemeinschaft) grundades 1950 via ett fördrag, Rundfunkstaatsvertrag, där arbetet och organisation slås fast. ARD har en medlemsförsamling som styrelse jämfört med ZDF som har ett programråd (ZDF-Fernsehrat). Församlingen äger rum via arbetssittningar där medlemmarnas representanter deltar. För varje år väljs en av medlemmarna att styra ARD.

Medlemsföretag[redigera | redigera wikitext]

År 2005 bestod organisationen av följande företag:

Andra kanaler[redigera | redigera wikitext]

Kanaler som ARD är med och driver.

  • 3sat (tillsammans med ZDF, SRG och ORF)
  • KI.KA (tillsammans med ZDF)
  • Phoenix (tillsammans med ZDF)
  • Arte (tillsammans med ZDF och ARTE France)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]