A Nightingale Sang in Berkeley Square

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
A Nightingale Sang in Berkeley Square
sång av Vera Lynn
Släppt1940
Format78-varvare
Inspelad1940
GenrePopulärmusik
Språkengelska
TextförfattareEric Maschwitz
KompositörManning Sherwin

"A Nightingale Sang in Berkeley Square", är en romantisk brittisk populär sång skriven 1939 med text av Eric Maschwitz och musik av Manning Sherwin.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Berkeley Square (uttalas 'Bar-klee') är ett stort lummigt torg i Mayfair, en exklusiv del av London. The Ritz Hotel som hänvisas till finns också i Mayfair.[1]

Komposition[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven i den dåvarande lilla franska fiskebyn Le Lavandou, numera en favoritbesöksmål för brittiska semesterfirare, strax före utbrottet av andra världskriget. Enligt Maschwitz var titeln "stulen" från en berättelse av Michael Arlen. Låten fick sin urpremiär sommaren 1939 på en lokal bar, där melodin spelades på piano av Manning Sherwin med hjälp av den bofasta saxofonisten. Maschwitz sjöng texten medan han höll ett glas vin, men ingen verkade imponerad. Våren 2002 gjordes ett försök att hitta baren där sången uruppfördes: man hoppades att en blå plakett kunde sättas upp där. Man letade med hjälp av den lokala turistbyrån och äldre invånare, men det visade sig vara omöjligt att identifiera platsen.

Versen och ytterligare text till en andra refräng i låten finns skriven, men sjungs sällan i inspelningar (med Bobby Darin, Mel Torme, Blossom Dearie, Twiggy, Vera Lynn och Rod Stewart som anmärkningsvärda undantag).

Inspelningar och framföranden[redigera | redigera wikitext]

Låten publicerades 1940, då den uruppfördes i Londonrevyn New Faces av Judy Campbell. Samma år framfördes den både av Ray Noble och sedan av Vera Lynn. "A Nightingale Sang in Berkeley Square" har blivit en standard och har spelats in av artister som Glenn Miller, Frank Sinatra, Carmen McRae, Nat King Cole, Bobby Darin, Stephane Grappelli, Harry Connick jr., Sonny Rollins och Rod Stewart.

Låten är ett återkommande tema i Fritz Lang-filmen Människojakt (1941). En version med skådespelaren Robert Lindsay användes som signaturmelodi i den brittiska sitcomserien Nightingales 1990.[2]

Den 9 maj 2015 sjöng Katherine Jenkins sången på VE Day 70: A Party to RememberHorse Guards Parade i London.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ That certain night, the night we met,
    There was magic abroad in the air,
    There were angels dining at the Ritz
    And A Nightingale Sang In Berkeley Square.
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0098874/soundtrack
  3. ^ VE Day Concert Katherine Jenkins, Pixie Lott, Status Quo Lead Party at The Standard Retrieved 11 May 2015

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, A Nightingale Sang in Berkeley Square, 18 mars 2017.