Aaron Spelling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aaron Spelling, cirka 1965.

Aaron Spelling, född 22 april 1923 i Dallas, Texas, död 23 juni 2006 i Holmby Hills, Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk film- och TV-producent. Han var gift i över 30 år med skådespelaren Carolyn Jones och var far till skådespelarna Tori och Randy Spelling.

Liv[redigera | redigera wikitext]

Spelling var son till invandrade polska judar som hade slagit sig ned i Dallas.

Spellings karriär inom televisionen var kometartad och hans produktion blev diger med åren: han har medverkat till över 200 produktioner, däribland Beverly Hills 90210, Melrose Place, Förhäxad, Sunset Beach, Charlies änglar, Sjunde himlen, Starsky & Hutch, På heder och samvete och Dynastin. Framgångarna gjorde att Spelling kunde skapa sitt eget produktionsbolag och bygga upp en enastående förmögenhet.

Bostadshuset "The Manor"[redigera | redigera wikitext]

Bostadshuset "The Manor", som Aaron Spelling lät uppföra. Foto från år 2008.

Spelling var också känd för att ha ett av de största privatbostäderna i Los Angeles. Spelling anlade det jättelika huset på en tomt i Holmby Hills där Bing Crosbys hus tidigare legat (594 Mapleton Drive). Delar av andra, angränsande tomter köptes också för att förstora egendomen. Huset är byggt som ett franskt chateau och brukar kallas "The Manor". En del grannar i Holmby Hills samt angränsande Bel Air och Beverly Hills uppskattade inte detta vita palats som tydligt syns från olika håll. Huset slår de flesta av de sagolika hus där miljonärsfamiljernas intriger utspelades i flera av Spellings egna TV-serier, exempelvis som i 80-talslångköraren Dynastin.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]