Abdul Reza Pahlavi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Abdul Reza Pahlavi
Född19 augusti 1924 ​eller ​1 oktober 1924
Teheran, Iran
Död11 maj 2004
Florida, USA
Medborgare iIran
Utbildad vidHarvard University
SysselsättningAffärsman, entreprenör
BarnKamyar Pahlavi
FöräldrarReza Pahlavi
Esmat Dowlatshahi
SläktingarHamdamsaltaneh Pahlavi (syskon)
Shams Pahlavi (syskon)
Mohammad Reza Pahlavi (syskon)
Ashraf Pahlavi (syskon)
Ali Reza Pahlavi (syskon)
Ahmad Reza Pahlavi (syskon)
Fatimeh Pahlavi (syskon)
Utmärkelser
Storkorset av Isabella den katolskas orden
Afghanistans solorden
Storkorsriddare av Republiken Italiens förtjänstorden
Pånyttfödelseorden
Kungliga Serafimerorden
Redigera Wikidata

Abdul Reza Pahlavi född 19 augusti 1924 i Teheran, Persien, död 11 maj 2004 i Florida, USA, var en iransk prins, halvbror till Mohammad Reza Pahlavi och tillhörde Pahlavidynastin. Han tillhörde därmed Irans kungahus och var prins i Iran innan monarkin störtades.

Politiska uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Abdul Reza Pahlavi var chef för landets plan- och budgetorganisation mellan åren 1954 och 1955. Han fungerade som ordförande för det Harvardanslutna centret för managementstudier i Iran från 1969 till 1979. Han ledde också det högsta rådet för naturvård och det internationella rådet för bevarande av vilt och vilda djur.

Åsikter om shiitiska islamister[redigera | redigera wikitext]

1940-talet skakades Iran av flera mord på framstående politiker och författare, däribland premiärminister Abdolhosein Hazhir och islamkritikern Ahmad Kasravi, utförda av den islamistiska terrororganisationen Fedayan-e eslam. Abdul Reza Pahlavi uppmanade Mohammad Reza Pahlavi att med järnhand krossa den religiösa extremismen på samma sätt som hans far Reza Pahlavi gjort.[1] Han hävdade till och med att mord på islamistledare var ett legitimt sätt att rensa landet från religiös extremism och ansåg att en sådan strategi var nödvändig för Irans politiska och sociala utveckling.[1]

Jaktintresse[redigera | redigera wikitext]

Abdul Reza Pahlavi var en entusiastisk jägare och idrottsman under hela sitt liv. Han var grundare och ordförande för "International Foundation for the Conservation of Game" (IGF) i Paris, en grupp som främjar bevarandet av vilda djur och ansvarsfull jakt i utvecklingsländer. Han hjälpte också till med skapandet av Irans första jaktlagar och tillsynsmyndighet för jakt och hjälpte till att etablera mer än tjugo miljoner hektar naturreservat i landet. Myndigheten bekämpade tjuvjägare och etablerade ett omfattande program för förvaltning av storvilt. Han var dessutom ansvarig för att Iran införde omfattande lagar för att specifikt skydda utrotningshotade arter såsom kaspisk tiger, persisk vildåsna (Equus hemionus onager), persisk leopard och persiska dovhjortar från utrotning.[2]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Aaron Vahid Sealy, "In their place": Marking and unmarking Shi'ism in Pahlavi Iran, PhD thesis. University of Michigan, 2011, sid. 41.
  2. ^ Jalāl Andarmānizādeh & Mokhtar Hadidi, Khāndān-e Pahlavi beh revāyat-e asnād (Pahlavisläkten enligt historiska dokument), 2 vol., Teheran, 1999, sid. 371-489.
  3. ^ Kungl. Hovstaterna: Kungl. Maj:ts Ordens arkiv, Matriklar (D 1), vol. 14 (1970–1979), p. 5, digital avbildning.