Hoppa till innehållet

Abraham Robinson

Från Wikipedia
Abraham Robinson
FöddAbraham Robinsohn[1]
6 oktober 1918[2][3][4]
Wałbrzych, Polen
Död11 april 1974[2][3][4] (55 år)
New Haven[1], USA
BegravdHar HaMenuchot[5]
kartor
Medborgare iUSA
Utbildad vidUniversity of London, [1]
Hebreiska universitetet i Jerusalem, [1]
Universitetet i Paris, [1]
SysselsättningMatematiker, ingenjör, universitetslärare
ArbetsgivareFria Franska Flygvapnet (1941–1946)[1]
University of Toronto (1951–1957)[1]
Hebreiska universitetet i Jerusalem (1957–1962)[1]
University of California, Los Angeles (1962–1967)[1]
Yale University (1967–1974)[1]
Noterbara verkicke-standardanalys
FöräldrarAbraham Robinsohn
Utmärkelser
Sterling Professor (1971)[1]
Brouwermedaljen (1973)[1]
Redigera Wikidata

Abraham Robinson, född 6 oktober 1918 i Waldenburg, Tyskland (nuvarande Wałbrzych i Polen),[6] död 11 april 1974 i New Haven, Connecticut, USA, var en tysk-amerikansk matematiker. Han skapade den strikta matematiska uppbyggnaden av infinitesimaler och det hyperreella talsystemet. Utifrån detta skapade han sedan en ny gren av matematiken - icke-standardanalysen. Denna gren skiljer sig från den vanliga analysen genom att den innehåller just hyperreella tal.[7]

Robinson föddes i en judisk familj med stark sionistisk tro. År 1933 emigrerade han till det brittiska Palestinamandatet, där han tog en första examen vid Hebrew University. Han var i Frankrike när nazisterna invaderade landet under andra världskriget och flydde med tåg och till fots växelvis, förhörd av franska soldater, som var misstänksamma mot hans tyska pass och som bad honom att dela med sig av sin karta, som var mer detaljerad än deras. Medan han var i London gick han in i det fria franska flygvapnet och bidrog till krigsinsatsen genom att lära sig aerodynamik och bli expert på de flygväven som används i vingarna på stridsflygplan.

Efter kriget arbetade Robinson i London, Toronto och Jerusalem, men kom slutligen till University of California, Los Angeles 1962.

Karriär och vetenskapligt arbete

[redigera | redigera wikitext]

Robinson blev känd för sitt tillvägagångssätt att använda metoderna för matematisk logik för att attackera problem i analys och abstrakt algebra. Han introducerade många av de grundläggande begreppen inom modellteorin.[8] Med hjälp av dessa metoder hittade han ett sätt att använda formell logik för att visa att det finns självkonsekventa icke-standardiserade modeller av det reella talsystemet som inkluderar infinita och infinitesimala tal. Andra, som Wilhelmus Luxemburg, visade att samma resultat kunde uppnås med hjälp av ultrafilter, vilket gjorde Robinsons arbete mer tillgängligt för matematiker som saknade utbildning i formell logik. Hans bok Non-standard Analysis publicerades 1966. Robinson var starkt intresserad av matematikens historia och filosofi och påpekade ofta att han ville komma in i huvudet på Leibniz, den första matematikern som försökte att tydligt formulera begreppet oändliga tal.

Från hans år på UCLA minns hans kollegor honom som att arbeta hårt för att tillgodose doktorander på alla nivåer av förmåga genom att förse dem med projekt av lämplig svårighet. Han uppvaktades av Yale University och efter en viss inledande motvilja flyttade han dit och tillträde en professur 1967. Våren 1973 var han delaktig i Institute for Advanced Study.[9] Han dog i bukspottkörtelcancer 1974.

Bibliografi i urval

[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser och hedersbetygelser

[redigera | redigera wikitext]

[Redigera Wikidata]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Abraham Robinson, 8 maj 2022.
  1. ^ [a b c d e f g h i j k l m n] MacTutor History of Mathematics archive.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] MacTutor History of Mathematics archive, läst: 22 augusti 2017.[källa från Wikidata]
  4. ^ [a b] SNAC, Abraham Robinson, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, läs online.[källa från Wikidata]
  6. ^ O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., ”Abraham Robinson”, MacTutor History of Mathematics archive, University of St Andrews .
  7. ^ ”Robinson biography”. www-history.mcs.st-and.ac.uk. http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/history/Biographies/Robinson.html. 
  8. ^ Hodges, W: "A Shorter Model Theory", page 182. CUP, 1997
  9. ^ ”Abraham Robinson, Institute for Advanced Study”. Abraham Robinson, Institute for Advanced Study. https://www.ias.edu/scholars/abraham-robinson. 

Vidare läsning

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]