Abstrakt expressionism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Abstrakt expressionism var en konstriktning under 1940-, 1950- och 1960-talen. Därefter har ett fåtal[källa behövs] fortsatt, till exempel Michel Kieffer.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Termen abstrakt expressionism användes första gången 1919 för att beskriva vissa målningar av Vasilij Kandinskij. Den syftar vanligtvis på amerikansk, icke-geometrisk konst av olika konstnärer som omkring 1942 hade New York som sitt centrum, och som var mycket aktiva och inflytelserika under 1950- och 1960-talen. Den amerikanske konstkritikern Robert Coates använde 1946 termen med speciell syftning på en grupp amerikanska konstnärer, bland andra Willem de Kooning och Jackson Pollock, som tog fasta på surrealismens strävan efter en konst som betonade automation — en metod som skulle förmå visualisera det undermedvetnas uttryck direkt på duken. Namnet antyder det faktum att rörelsen sprungit ur den tyska expressionismen och europeiska, abstrakta konstriktningar som futurismen, Bauhaus och den syntetiska kubismen.

Den abstrakta expressionismen var den första konstskola i USA som fick internationell spridning och flyttade konstscenens centrum från Paris till New York.[källa behövs] De flesta av de amerikanska konstnärer som kom att räknas till Abstrakt expressionism lanserades av galleristen Betty Parsons ,”den abstrakta expressionsmens moder”, som öppnade sitt galleri Betty Parsons Gallery i New York 1946.[2]

Den abstrakta expressionismen blev officiellt erkänd 1951 genom en utställning på Museum of Modern Art i New York, kallad "Abstract Painting and Sculpture in America". Termen omfattar arbeten i olika stilar och med olika nivåer av hänsyftningar på innehåll och motiv. Den betonar spontaniteten och det personliga i uttrycket. Den amerikanske kritikern Harold Rosenberg använde termen Action painting, medan hans landsman Clement Greenberg kallade samma form av konstnärlig aktivitet "American-type painting".

Stilar[redigera | redigera wikitext]

Två olika tendenser kunde så småningom särskiljas: penselmåleri inriktat på handling, rörelse och struktur (de Kooning, Pollock) och color-field painting (”färgfältsmåleri”), där man sysslade med en stor, enhetlig form eller yta av färg (Barnett Newman, Mark Rothko, Clyfford Still, Agnes Martin).

Konstnärer (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Michel Kieffer virtuellt galleri. Hans målningar är i många fall utmärkta exempel på nutida abstrakt expressionism
  2. ^ Smithsonian Arkiverad 19 juni 2010 hämtat från the Wayback Machine.