Akantusväxter

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Acanthaceae)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Akantusväxter
Acanthus hungaricus2.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljAkantusväxter
Acanthaceae
Vetenskapligt namn
§ Acanthaceae
AuktorJuss.
Släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Akantusväxter[1] (Acanthaceae) är en växtfamilj som består av ungefär 2 500 arter i nästan 250 släkten. De flesta akantusväxterna är örter, buskar eller klätterväxter. En art som förekommer som trädgårdsväxt i Sverige är mjukakantus (Acanthus mollis) även kallad Björnkloört. Andra arter är vanliga som krukväxter, till exempel arter i åderbladssläktet (Fittonia) och arter i jakobiniasläktet (Justicia).

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Några få arter är hemmahörande i tempererade områden men det stora flertalet är tropiska växter. De viktigaste utbredningsområdena är Indien, Malaysia, Afrika, Brasilien och Centralamerika. Akantusväxter finns i många olika växtmiljöer såsom skogar, våtmarker, havsnära områden, träsk och mangroveskogar.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Bladen är enkla och motsatta och är oftast helbräddade. Blommorna är zygomorfa eller nästan aktinomorfa och sitter samlade i blomställningar. Blommorna omges delvis av ett färgat stödblad, vilket är karaktäristiskt för denna växtfamilj. Frukten är en kapsel. Hos de flesta arterna sitter fröna fästade vid en liten stjälk i kapseln.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Släktet Avicennia ingår i akantusväxterna enligt Angiosperm Phylogeny Group. Släktet har i äldre system antingen utgjort en egen familj, Avicenniaceae, eller ingått i verbenaväxterna (Verbenaceae).

Familjen delas in i sju underfamiljer:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Plant index - A, Svensk Kulturväxtdatabas

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]