Acetonitril

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Acetonitril
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namnEtannitril
Övriga namnMetankarbonitril
Kemisk formelC2H3N
Molmassa41,05 g/mol
UtseendeFärglös vätska
CAS-nummer75-05-8
SMILESCC#N
Egenskaper
Densitet0,785 g/cm³
Löslighet (vatten)Blandbar
Smältpunkt-46 °C
Kokpunkt82 °C
Faror
Huvudfara
Brandfarlig Brandfarlig
Hälsovådlig Hälsovådlig
NFPA 704

NFPA 704.svg

3
2
0
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Acetonitril är en färglös vätska med svag sötaktig doft. Den är den enklaste organiska nitrilen. Den är ett bra lösningsmedel, hörande till klassen aprotiska lösningsmedel, som är lösligt i de flesta andra organiska lösningsmedel, och som själv är ett utmärkt lösningsmedel för många organiska föreningar. Vattenlösligheten är mycket god och den är blandbar med vatten i alla proportioner.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Den används som lösningsmedel och syntesintermediär i organisk syntes. Den är en vanlig mobilfas i HPLC, där den har lägre viskositet än metanol vilket är en fördel eftersom kromatografin kan utföras vid lägre tryck. Till skillnad från tetrahydrofuran (THF) bildar den inga explosiva peroxider, vilket ger den en fördel i detta avseende.

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Acetonitrilånga är retande för luftvägar och ögon. Den är giftig och metaboliseras i kroppen till bland annat cyanid och tiocyanat. Akuta fall ges syrgas mot cyanidförgiftning, i svåra fall ges även natriumnitrit och natriumtiosulfat. Acetonitril är mycket brandfarlig och vid brand kan vätecyanid bildas.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]