Action française

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

L'Action française är en ultrakonservativ politisk rörelse i Frankrike, grundad 1899 av Henri Vaugeois, professor i filosofi, och Maurice Pujo, journalist och författare.

Action française uppstod ur Dreyfusaffären. Under ledning av Charles Maurras blev rörelsen snart en monarkistisk och nationalistisk organisation som ville återinföra monarkin. Rörelsen förespråkar en monarki som är traditionell, ärftlig, anti-parlamentarisk och decentraliserad. Rörelsen motsatte sig inte minst kommunismen, som i Frankrike vid denna tid blivit en stark politisk kraft. Rörelsen förespråkade också korporativism, alltså skapandet av yrkesorganisationer.

Under 1930-talet misstänktes man för stämplingar till statskupp i Frankrike. En fraktion av rörelsen anslöt sig efter kapitulationen i andra världskriget till motståndsrörelsen, en annan fraktion till Charles de Gaulle, medan en fraktion under ledning av Maurras förblev trogen Philippe Pétains regim i Vichy. Sistnämnda faktum ledde till rörelsens upphävande vid krigsslutet. Action francaise har dock vid flera tillfällen återbildats under efterkrigstiden.

Även om Action française önskade skapa ett Frankrike där katolicismen var statsreligion, var flera av rörelsens förgrundsgestalter agnostiker som önskade återinföra katolicismen av framför allt pragmatiska skäl. Något som resulterade i att rörelsen blev bannlyst av påven Pius XI. Bannlysningen hävdes av Pius XII 1939.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]