Addaxantilop

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Addaxantilop
Status i världen: Starkt hotad
Addax mit kalb.jpg
hona med kalv
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
UnderordningIdisslare
Ruminantia
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljGräsätande antiloper
Hippotraginae
SläkteAddax
Rafinesque, 1815
ArtAddaxantilop
A. nasomaculatus
Vetenskapligt namn
§ Addax nasomaculatus
AuktorBlainville, 1816
Hitta fler artiklar om djur med

Addaxantilop (Addax nasomaculatus) är ett slidhornsdjur som tillhör underfamiljen gräsätande antiloper. Arten hade tidigare ett stort utbredningsområde som omfattade hela Sahara men förekommer idag bara i mindre regioner i Mauretanien, Mali, Niger och Tchad Tunisien.

Individer i Prags zoo.

Med sin gulbruna till gulvita päls har djuret ett bra kamouflage i öknen. Påfallande är en vit mönstring i ansiktet. Några hår på hjässan är svarta. Hos bägge kön finns horn som kan bli 80 centimeter långa. Med sina breda klövar är de bra anpassade för att röra sig i öknens sand.

Sitt behov av vatten får addaxantilopen genom födan. För att hitta gräs eller örter vandrar denna antilop längre sträckor. Addaxantiloper lever i hjordar av omkring 20 individer som består av en dominant hane, flera honor samt deras ungar. Unga hanar bildar vanligtvis egna hjordar.

Addaxantilopen jagas sedan länge av områdets befolkning för att få djurets kött och hud. Denna jakt var inte hotande för beståndet. Sedan uppkom jakt för nöjes skull och populationen minskade betydligt. Idag finns bara 100 exemplar i Niger, 200 individer i Tchad och cirka 50 djur vid gränsen mellan Mauretanien och Mali. Av IUCN listas arten som starkt hotad. 1993 infördes en mindre hjord i Tunisien som ska etablera sig. Dessutom finns ungefär 2000 individer i olika djurparker över hela jorden.

Addaxantilopen förekommer ofta på egyptiska teckningar på grund av att dessa djur hölls i inhägnader för att några skulle offras under ceremonier. Det är inte känt varifrån namnet "Addax" kommer men det antas att beteckningen har afrikanskt ursprung.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]