Hoppa till innehållet

Nordland nasjonalparksenter

(Omdirigerad från Adde Zetterquist kunstgalleri)
Nordland nasjonalparksenter före utbyggnad med Adde Zetterquist kunstgalleri

Nordland nasjonalparksenter är ett informations- och besökscentrum för samtliga sju nationalparker i Nordland fylke i Norge. Det drivs av Stiftelsen Nordland nasjonalparksenter, som instiftades januari 2005 av ett antal kommuner, Nordland fylke, organisationer och företag.

Nordland nasjonalparksenter ligger nära Europaväg 6 i Storjord i Saltdals kommun, strax norr om Saltfjellet och mellan Saltfjellet-Svartisen nationalpark och Junkerdal nationalpark, som är de två största av nationalparkerna i Nordland fylke. De övriga fem nationalparkerna i fylket är:

Adde Zetterquist kunstgalleri

[redigera | redigera wikitext]

I juni 2013 invigdes Adde Zetterquist kunstgalleri av den norske sametingspresidenten Egil Olli i en nyuppförd galleribyggnad i omedelbar anslutning till Nordland nasjonalparksenter, ritad av Margarethe Friis på LPO Arkitekter i Oslo. Galleriet, som har en yta på 650 kvadratmeter, är uppfört av Nordland fylkeskommune i samarbete med Nordland nasjonalparksenter.[1] Det är byggt i trä med form av en omkullvält kanot och har det välvda taket klätt med spån. Galleriet visar i första hand Per Addes och Kajsa Zetterquists konst.

  1. ^ NRK 19 juni 2013, läst 2014-07-07.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]