Adlibris

Från Wikipedia
Adlibris Aktiebolag
Adlibris-logo-vector.png
Org.nr556261-3512
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerAmelie Söderberg
Styrelseordförande
Jonas Karlén
VD
BranschInternetbokhandel
ProdukterBöcker E-böcker Pocketböcker
Antal anställda415 – 2022
Historik
Grundat1997
GrundareJohan Arvidsson
Magnus Dimert
Fabian Fischer
Christian Lauritzen
Pär Svärdson
Ekonomi
Omsättning 1,965 miljarder SEK
Rörelseresultat 24,402 miljoner SEK
Vinst efter skatt –1,332 miljoner SEK
Tillgångar 762,918 miljoner SEK
Eget kapital 414,08 miljoner SEK
Struktur
ModerbolagBonnier Books AB
Övrigt
WebbplatsAdlibris.se
FotnoterStatistik från 2022 års bokslut.[1]
Adlibris i Morgongåva

Adlibris Aktiebolag är en svensk internetbokhandel som är landets största med 13 miljoner titlar i sortimentet år 2022[2].[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Adlibris Bokhandel AB grundades 1997 av Pär Svärdson, Fabian Fischer, Johan Arvidsson, Magnus Dimert och Christian Lauritzen. Adlibris är verksamma i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret ligger på Sveavägen i Stockholm medan böckerna levereras från distributionscentralen i Morgongåva i västra Uppland. Det finns även två fysiska butiker, en i Stockholm och en i Göteborg. Sedan 2005 ägs företaget av Bonnierkoncernen[3] som är verksamma i 12 länder med sin bas i Sverige.

I Adlibris verksamhet ingår även Mediafy, Campusbokhandeln, Pocketshop och Odla.nu och anställer omkring 500 personer.

Företagsnamnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet "Adlibris" är bildat ur det latinska begreppet ex libris, där ex ("ur") bytts ut mot ad ("till") libris ("böckerna").

Internationellt[redigera | redigera wikitext]

Adlibris finns även i Finland, varifrån man som nätbokhandel riktar in sig på både den finsk- och svenskspråkiga befolkningen i Finland. Som en sidoeffekt av detta kan nämnas att Adlibris idag även erbjuder ett mycket stort antal finska titlar även på den svenska marknaden.

Adlibris finns även i Norge där det är en ren online-aktör.

Adlibris olika bolag[redigera | redigera wikitext]

Campusbokhandeln säljer ny och begagnad kurslitteratur på nätet och har tio fysiska butiker i tio av Sveriges största studentstäder. Idén bakom Campusbokhandeln är att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som det ska göra miljön en tjänst.

2022 förvärvade Adlibris Pocket Shop [4]med sina elva butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Samtliga butiker återfinns i trafikintensiva lägen, primärt flygplatser och järnvägsstationer.

Odla.nu är en e-handel, mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.

Mediafy driver Morot.com som levererar presentkort till företagskunder. Mediafy driver även Tidningskungen, Bladkongen och Lehtikuningas som säljer prenumerationer och tidningspaket till företag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Adlibris Aktiebolag – Bokslut & Nyckeltal”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5562613512/bokslut. Läst 24 april 2024. 
  2. ^ [a b] ”Om Adlibris”. http://www.adlibris.com/se/kundtjanst/about. Läst 30 december 2014. 
  3. ^ Fråga om konkurrensbegränsande företagskoncentration, Konkurrensverket lämnade Bonnier Books AB:s köp av Adlibris AB utan åtgärd, KKV dnr 32/2005
  4. ^ ”Adlibris tar över Pocketshop”. Dagens Industri. 28 oktober 2022. https://www.di.se/digital/klart-adlibris-tar-over-pocketshop/. Läst 22 december 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]