Adventsljusstake

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Adventsljusstaken)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Adventsljusstake med tre brinnande ljus.

Adventsljusstake, adventsstake, är en ljusstake med fyra levande ljus som används i adventstid. Första advent tänds ett av ljusen längst ut på staken. Andra advent tänds både det första ljuset samt det som finns bredvid det tidigare och så vidare fram till fjärde advent då alla ljusen är tända. Genom att låta ljusen brinna ungefär lika länge varje advent har det vid fjärde advent bildats en "trappa" av ljusen. En annan form har sju ljus, ofta elektriska, som är menad att vara tänd varje dag fram till jul.

Seden kom till Sverige under 1800-talets slut. På Ersta diakoni infördes på 1870-talet med förebild från Kaiserwerths diakonianstalt i Tyskland en adventsgran. Granen hade 28 ljus, av vilka sju ljus, ett för varje dag i veckan tändes varje adventssöndag. Seden fick stor spridning i landet, och från denna tradition utvecklades en sed, dels med en ljusstake med sju ljus, ett för varje dag i veckan, och en med fyra ljus, ett för varje söndag i advent.[1] Denna blev vanlig i Sverige under 1920- och 1930-talen. I Sverige är många av dagens adventsljusstakar tillverkade av lackerad stålplåt och kan pyntas med fönsterlav eller närbesläktade renlavar (ofta felaktigt kallade mossa eller vitmossa som är en annan växt) och eventuellt småpynt, till exempel tomtar och flugsvampar. Ljusen är i Sverige vanligen vita, men även röda förekommer. Adventstidens liturgiska färg är lila, och det är vanligt på adventsljusen i många andra länder, bland annat Norge. I de flesta västerländska kulturerna har adventsljusstaken formen av en krans, och är alltså rund, och kallas då ofta adventskrans. Det finns också adventsljusstakar i form av julgranar med fem ljus, där det sista tänds på julafton/juldagen.

De flesta väljer att tända ljusen på söndagen, men helgens vilodag i den kristna traditionen inleds redan vid lördagens helgmålsringning klockan 18. I till exempel förskolor, skolor och på andra arbetsplatser tänds adventsljusstaken ofta redan på fredagen.

Adventsljusstakarna står på norra halvklotet, där december är årets mörkaste månad, även symboliskt för "ett ljus i mörkret" och fanns här innan kristendomen.[2] Många advents-, Lucia- och julsånger beskriver hur ljusen tänds i adventstider.

Elektriska adventsljusstakar[redigera | redigera wikitext]

Elektrisk adventsljusstake

Ordet adventsstake används även om elektriska ljusstakar. Dessa har vanligtvis sju ljus i pyramidform, men även andra antal ljus förekommer (vanligen udda antal) och ljusstakarna kan ha olika utformningar[3]. Elljusstakar är ofta tillverkade i trä, mässing eller plast. Dessa ställs vanligen fram i hemmets fönster den första advent, ibland i sällskap med adventsstjärna och annat fönsterpynt. I Sverige står den kvar till Tjugondag Knut (Tjugondedag jul), i övriga delar av världen till Trettondedag jul.

För butikerna är det viktigt med tidig julskyltning och där kan ljusstakarna och julpyntet komma fram långt före första advent.

Från början kallades dessa elektriska ljusstakar "julottestakar". Svensken Oskar Andersson tillverkade 1934 världens första elektriska adventsljusstake. Enligt uppgift var orsaken de första elektriska julgransbelysningarna, som lanserats av Philips i Sverige omkring 1930. Med den dåvarande nätspänningen i Göteborg på 120 volt fungerade belysningen dåligt, och många trasiga julgransbelysningar returnerades av kunderna. Oskar Andersson som arbetade på Philips Göteborgskontor, fick idén att använda ljusgransbelysningarna för att konstruera en elektrisk ljusstake.[1]

Det var Werner Simonsson som från 1937 lyckades driva igenom att i mindre skala producera elektriska ljusstakar, trots att Philips ledning var skeptisk till att någon skulle vilja ersätta de traditionella levande ljusen med elektriska. Under julen 1937 såldes de 3.000 ljusstakar man köpt in snart slut. Under julen 1938 tillverkades 6.000 ljusstakar, vilka även de snabbt sålde slut. Efter detta valde Philips 1939 att lansera ljusstakar på bred front. Under kriget låg tillverkningen nere, och startades på nytt först 1946. Samtidigt tog även andra företag som Osram upp konkurrensen.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Den elektriska ljusstaken, artikel av Sigrid Eklund-Nyström i Fataburen 1998
  2. ^ Saunders, William. "The History of the Advent Wreath", Arlington Catholic Herald, 2000
  3. ^ Adventsljusstakar Belysningsdesign

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]