Adventurequest

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

AdventureQuest (också känt under hemsidenamnet battleon eller bara AQ) är ett online enpersons datorrollspel skapat av Artix Entertainment 2002. Man måste ha Flash för att kunna spela det.

Varje account kan ha upp till 5 karaktärer. Spelet tillåter karaktärerna att engagera sig i strider mot monster i rundor för att kunna få Erfarenhets poäng (känt som XP) och guld. karaktärerna har en stridslevel och 6 olika status att träna, och några har en specifik klass. Spelarna använder guld för att köpa vapen, rustningar, sköldar, trollformler, husdjur och blandade saker som kan hjälpa till i strider. Det finns många olika areor som man kan utforska, speciella händelser som högtider och krig och många olika monster och uppdrag för spelaren att klara.

Spelarna får spela en begränsad verson av AdventureQuest fritt (fria spelare kallas Adventures), eller betala en engångskostnad på $19.95= ca 150 kr för att bli en Guardian och låsa upp fler tillgångar. En X-Boost, som kostar ytterligare $5, om det köps med Guardianskapet, och $9.95 för redan existerande Guardian ger spelare 10% mer XP per strid och några andra bonusar. Guardians får också spela ArchKnight, ett annat Artix spel lite baserat på AdventureQuest. För att det är en gräns för fria spelare som kan logga in och spela samtidigt och för att den fria versionen av spelet är väldigt begränsad klassar en del den fria versionen bara som ett fritt demo, istället för ett webb RPG.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Artix Entertainment, skapades 2004, införde en serverkapacitet i maj 2004, En månad före AdventureQuest nådde 1.000.000 spelare.

Allt eftersom AdventureQuest blev större, la Artix Entertainment till flera metoder för att betala til spelet, t.e.x. X-Guardianskap (i oktober 2005) och Z-Tokens (i juni 2006), och släppte andra spel, t.e.x. Dragonfable ( 26 Juli 2005), ArchKnight och ZardWars.

Spelet[redigera | redigera wikitext]

Strider[redigera | redigera wikitext]

Mycket av AdventureQuest går ut på att bekämpa strider mot monster. I en strid, turas karaktären och monstret om att attackera varandra för att sänka motståndarens hälsa (HP).

På hans eller hennes tur, kan karaktären attackera med sitt vapen, kasta en trollformel, dricka en potion, använda ett föremål, eller prova att smita. Före man gör sitt val kan man ändra hans eller hennes karaktärs vapen, sköld, rustning eller husdjur (om man ändrar sitt husdjur, attackerar den och en runda går förlorad). På ett monstrets tur, kan den bara attackera, men några monster har en specialattack, som t.e.x. att hela sig. Vid några tillfällen kan spelaren frysa monstret, så att det inte kan attackera nästa gång, och ökar monstrets känslighet för eld till 200%. Sen 14 februari 2007, finns det också Paralyzering, det gör samma sak som när man fryser ner monstret men läpper flera rundor efter. Hur som helst, bara 3 husdjur kan göra detta, och inga vapen kan paralyzera nu.

Många saker kan ändra utgången av striden. Både karaktärer och monster har en "försvarsmätare" för alla 8 element; en högreförsvarsmätare menar att en attack med det elementet gör mer skada, och en lägre att den gör mindre skada. Det finns också en försvarsmötare för dom 3 metoderna av attacker: melee, ranged och magic; en lägre siffra menar att det är stärre chans att träffa med den typen av attack. Spelare byter ofta sin karaktärs vapen, sköld och rustning beroende på monstrets defensemätare

Sex status påverkar mängden skada som utdelas och som tas emot, likaledes så sannolikheten att ett anfallade monstret kan stå emot. Dessutom, husdjur och gäster assisterar karaktären genom att ge extra skada. Strategisk användning av trollformler och föremål kan ge karaktären en fördel i striden.

När ett monsters HP har blivit 0, dör monstret, och karaktären blir belönad med erfarenhetspoäng och guld. Ibland, men inte alltid, får dom också lite Z-Tokens. Om en karaktärs HP blir 0 dör karaktären, måste karaktären prata med en NPC kallad'Death' för att få återvända till staden utan några problem. Antal gånger du dör sparas i spelets databas.

Affärer och Tillbehör[redigera | redigera wikitext]

Det finns sex typer av tillbehör som ökar karaktärens effektivitet i en strid:

 • Vapen använs för att attackera och göra skada på monstret du möter.
 • Sköldar påverkar karaktärens försvar.
 • Rustningar liksom sköldar ger rustningen en försvarsbonus och ibland en dubbelattack.
 • Saker tex Helningsdrycker.
 • Magier Ett annat sätt att attackera.
 • Husdjur ger en extraattack.

AdventureQuest har många affärer där man kan köpa utrustning för guld. Varje del av en utrustning har en minimumlevel, man måste vara på den leveln för att kunna köpa utrustningen. Karaktären kan ha 8 stycken av varje utrustningstyp. De flesta utrustningarna är specialiserade på ett av 8 element (eld, vatten, vind, is, jord, el, ljus och mörker), men några utrustningar är inte specialiserade på något element.

Uppdrag, evengemang och utmaningar[redigera | redigera wikitext]

Dom vanligaste striderna är slumpmässiga strider, genom att klicka på "Battle monsters" så får man en slumpmässig strid. Efter en vunnen strid kommer spelar tillbaka till BattleOn där h*n kan bli helad av en NPC.

Vid sidan av slumpmässiga strider, kan spelaren gå ut på ett uppdrag. Uppdrag mer utmanande för karaktären måste möta flera monster, och får vanligtvis inte valet att hela sig mellan striderna. Några uppdrag ger fler utmaningar, tex att rulla en tärning och bara kunna fortsätta om det blir ett tillräckligt högt tal.

Många uppdrag startas genom att man pratar med en NPC eller genom att utforska regioner på kartan. Evenemang är uppdrag som bara finns en liten tid. Det är några evenemang baserade på olika helgdagar, tex Mogloween (Halloween) och Frostvale (Jul). Och engångshändelser, som tex krig. I utmaningar ska spelaren försöka besegra så många monster som möjligt, men till motsats till uppdrag får man inget pris och det är ingen saga.

Stats[redigera | redigera wikitext]

Karaktären har sex olika stats som kan ändra framgången i en strid:

En karaktärs statistik

 • Styrka (STR) ökar skadan för Melee (och ranged) attacker, och träffsäkerheten för melee attacker.
 • Smidighet (DEX) ökar skadan för ranged (och melee) attacker, träffsäkerheten för alla typer av attacker och förmågan att blocka attacker.
 • Intellekt (INT) ökar skadan för magiattacker, träffsäkerheten för magiattacker, och karaktärens max MP.
 • Endurance (END) ökar karaktärens max HP
 • Charisma (CHA) ökar skadan och träffsäkerheten för husdjur och gäster.
 • Tur (LUK) ökar karaktärens chans att få attackera först i en strid, hitta en skattkista, och blocka monstrets attack, och öka träffsäkerheten för alla attacktyper

För varje level en karaktär når får han 5 statpoäng. Dom kan tränas genom att betala en tränare och besegra dom i strid.

Om en spelare ångrar en stat, kan dom oträna dom staten genoma att göra "Dödens domäner" uppdraget och förlora mot Sir Pawnsalot i en strid. Men pengarna man använde för att träna staten går förlorade.

Guardianskap[redigera | redigera wikitext]

Guardianskap är en "premium" version av AdventureQuest, vilket spelare kan köpa för en engångskostnad. Allteftersom AdventureQuest har växt, har Artix Entertainment ökat kostnaden flera gånger; den 22 October 2006, kostade Guardianskap $19.95 ≈134 skr, vilket kan betalas genom att använda kreditkort, PayPal, or PayByCash. Spelare som har köpt denna premium version kallas "Guardians", medan dom som spelar den fria versionen kallas "Adventurers".

Denna premiumversion ger spelaren många fördelar. Den ger tillgång till många fler quester, evengemag, krig och platser. Många vapen, rustningar, sköldar, husdjur och andra saker i spelet är bara tillgängligt för Guardians. förutom att guardians får starta med 2 hälsa och mana drycker (istället för en av varje typ för Adventurers), Guardians har bättre startvapen, och kan träna upp till level 10 ivarje klass (istället för 5 för Adventurers). Och, dom kan logga in när som helst, bredvid serverkapaciteten som begränsar antalet Adventurers som kan spela samtidigt.

X-Guardian boost[redigera | redigera wikitext]

Infördes October 2005, X-Guardian boost (eller bara X-Boost) ger spelaren fler tillgångar, includerande en extra 10% XP per strid, 10,000 fria guld, 200 fria Z-Tokens och fler start drycker. Det kan bli köpt med Guardianskap för en extra $5.00, och kostar $9.95 för existerande Guardians. Guardians som har köpt X-Boosten kallas X-Guardians.

Z-Tokens[redigera | redigera wikitext]

Infördes Juni 2006 för att ersätta det gamla doneringssystemet, Z-Tokens är sällsynta mynt i AdventureQuest, med vilka spelare (både Adventurers och Guardians) kan hitta ibland efter strider. Guardians kan också köpa Z-Tokens med riktiga pengar, med olika kostnader, tex $9.95 för 2000 Z-Tokens. Players may convert Z-Tokens for in-game gold at the rate of 3,000 gold per 200 Z-Tokens, eller använda Z-Tokens för att köpa vapen, sköldar, rustningar och husdjur vilka är kraftfullare än det man kan köpa med guld. Man kan också köpa utrymme för vapen mm med Z-Tokens (det kostar 200 Z-Tokens per plats)

Andra Artix Spel[redigera | redigera wikitext]

som tillägg till AdventureQuest, har Artix Entertainments släppt flera andra spel, vilka bara Guardians kan spela. ZardWars är ett spel som liknar AdventureQuest, det enda monster man kan möta är "frogzards" (grod lizards). ArchKnight är ett minispel satt flera år före AdventureQuest. DragonFable, släpptes 26 Juli 2005, fortsätter berättelsen från ArchKnight. Nyligen, öppnades DragonFable för icke-Guardians, men spelare kan köpa en Dragon Amulet, DragonFables likhet till Guardianskap. Artix Entertainment håller på att göra AssaultMecha, ett nytt spel där spelarna kan kontrollera "mechs" (mekaniserade fordon) och en serie av minispel med en helt ny webbsida.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]