Advokatexamen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Advokatexamen är en examen som avläggs i ett Advokatsamfunds regi som ett led i processen fram till att få använda den skyddade titeln advokat.

Finland[redigera | redigera wikitext]

Grundkravet för att få avlägga advokatexamen är att personen tidigare har avlagt antingen en rättsnotarieexamen, juris kandidatexamen eller juris magisterexamen. Själva provet för examen innehåller tre delar, ett skriftligt, ett etiskt och en processdel. För examen krävs ett godkänt resultat på alla tre delar.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

För att få avlägga advokatexamen krävs det att man först har en jur.kand., alternativt en juristexamen, samt minst tre års praktisk erfarenhet från ett yrkesliv som jurist. Med dessa delar uppfyllda kan den som så önskar ansöka om att bli upptagen som ledamot av Advokatsamfundet.[1]

En advokatexamen är endast en del av processen att få kalla sig advokat. Det är alltså inte en fristående yrkesexamen för att få arbeta som jurist. Det går utmärkt att i Sverige arbeta med juridik, och som jurist, även utan att ha avlagt en advokatexamen eller att vara advokat. Detta till skillnad från de länder som använder sig av juridiska yrkesexamina, som avläggs efter akademisk studier i juridik, för att ge tillstånd att praktisera eller rådge inom juridikens område.

USA[redigera | redigera wikitext]

Amerikansk 'bar exam' är en yrkesexamen som efter en juridisk universitetsexamen avläggs för att få praktisera juridik. Utan avlagd och godkänd 'bar exam' kan man få stränga straff för att ha rådgivit eller praktiserat juridik. En 'Bar exam' gäller bara för den delstat där den avlagts och används för att säkerställa att de som praktiserar inom delstaten har acceptabla kunskaper. Detta då många 'law schools' håller varierande kvalitet samt att lagen mellan delstaterna skiljer sig åt sinsemellan.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Advokatsamfundet - Att bli advokat
  2. ^ American Bar Association -Bar Admissions Basic Overview