Aeroseum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aeroseum
Aeroseum in Gothenburg, Sweden.jpg
Information
Typ av museumMilitärhistoria
PlatsGöteborg
Etablerat15 maj 2005
Besökare per år53 798 (2017)[1]
MuseichefRoger Eliasson
http://www.aeroseum.se

Aeroseum är ett Flygupplevelsecenter beläget i Säve norr om Göteborg. Anläggningen, som invigdes den 15 maj 2005 är belägen i före detta Göta flygflottiljs (F 9) berghangar. Berghangaren var en av totalt fem stycken inom Flygvapnet.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Aeroseum

Aeroseum är ett upplevelsecentrum med ambitionen att beskriva flygets utveckling, såväl civilt som militärt samt nationellt och internationellt, från Ikaros dagar fram till vår tids rymdfart. Aeroseum utvecklas i en av Sveriges tidigare hemligaste bergshangaranläggningar, den första som byggdes för att vara atombombsäker.

Anläggningen som finns i den militära delen (Säve depå) av Göteborg City Airport (tidigare Säve flygplats) strax utanför Göteborg, byggdes under det kalla kriget 1950 till 1955 och är ett väl bevarat bevis på den tidens säkerhetstänkande. Anläggningen är sedan några år tillbaka inte längre hemlig och numer öppen för allmänheten.

Aeroseum drivs som en stiftelse och har utvecklats med stöd av SFHM/Statens Försvarshistoriska Museum, ett antal samverkanpartners och i princip egna medel.

Aeroseum arrangerar årligen arrangemang som Göteborgs Modell- och Hobbymässa, Barnens Flyghelg samt Sten- och Smyckemässan.

Samling[redigera | redigera wikitext]

Aeroseum har en större samling av både helikoptrar och flygplan.

Urval ur samling

Helikopter 2

Helikopter 5

Helikopter 20 Super Puma

GV 38 Saab Safir Twin Bonanza SG 38 Dornier 27

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksförbundet Sveriges museer (11 januari 2018). ”Svenska museibesök i topp”. Pressmeddelande. Läst 28 januari 2018.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]