Afrikansk klippsvala

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Afrikansk klippsvala
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Ptyonoprogne fuligula 1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Svalor
Hirundinidae
Underfamilj Hirundininae
Släkte Hirundo
Art Afrikansk klippsvala
H. fuligula
Vetenskapligt namn
§ Hirundo fuligula
Auktor Lichtenstein, 1842
Utbredning
Ungefärlig utbredning
Ungefärlig utbredning
Synonymer
Ptyonoprogne fuligula
Hitta fler artiklar om fåglar med

Afrikansk klippsvala (Hirundo fuligula) eller (Ptyonoprogne fuligula) är en fågel inom familjen svalor.

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Afrikansk klippsvala förekommer i ökenområden över stora delar av Afrika och Mellanöstern så långt österut som Pakistan.

Den delas upp i en stor mängd taxa, ibland uppemot 15 stycken. Dessa taxa grupperas i de två huvudgrupperna obsoleta och fuligula där den förra har sin utbredning i norra Afrika och Mellanöstern och den senare i centrala och södra Afrika. Vissa har delat upp arten i de två arterna Hirundo obsoleta (som då kallats blek klippsvala) och Hirundo fuligula.[2]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Afrikansk klippsvala är mycket lik klippsvala med samma form men den är mindre och mäter 12 till 13 centimeter. Den har kompakt form med bred hals och breda spetsiga vingar. När den spärrar ut sin stjärt, som är rak baktill, syns ett antal vita kvadrater. Den har en ljus över- och undergump och till skillnad från klippsvalan så saknar den mörka partier på haka och strupe.

De två huvudgrupperna skiljer sig åt i ton och färg vad gäller fjäderdräkten. Hos de nordliga arterna i gruppen obsoleta har fjäderdräkten en kallare blågrå ton än fuligula och klippsvalans brungrå. Grundtonen är också ljusare. Den har ett smutsvitt bröst i kontrast till de undre vingtäckarna som är mörkare än vingpennorna men bara obetydligt, och det är främst de mörkare knogtrakterna som kontrasterar mot resten av undersidan av vingen. Den har även en ljus fläck längst fram i pannan ovanför näbbroten.

Arterna inom gruppen fuligula har en något mörkare fjäderdräkt men främst en varmare ton. Ovansidan är brungrå, bröstet och undre vingtäckare är ljust beigegrå och dess haka och strupe är ljust kanelfärgade.

Häckning och beteende[redigera | redigera wikitext]

Afrikansk klippsvala häckar i ökenområden i klippstup och raviner, men även på byggnader och liknande. Den bygger ett kvartssfäriskt bo av lera och den lägger två till tre ägg som ruvas av båda föräldrar i 16 till 18 dygn. Båda föräldrarna tar hand om sina ungar till de är flygga efter cirka 15 dygn.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Hirundo fuligula Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ MAYR & GREENWAY (1960)
  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, CD-rom
  • Mullarney, K. Svensson, L. Zetterström, D. (1999) Fågelguiden, Europas och medelhavsområdets fåglar i fält. Stockholm: Albert Bonniers förlag


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Afrikansk klippsvala.