Age of Empires III

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Age of Empires III
Originaltitel Age of Empires III: Age of Discovery
År 2005
Utvecklare Ensemble studios
Macsoft
Robot Entertainment
Glu Mobile
Utgivare Microsoft Game Studios
MacSoft Games
Destineer
Glu Mobile
Genre Realtidsstrategi
Antal spelare Singleplayer, Multiplayer
Format Microsoft Windows, Mac OS X, Windows Mobile, N-Gage
Spelmotor Modifierad BANG-engine
Medieformat CD, DVD
Arbetslag
Speldesign Bruce Shelley
Spelserie
Spelserie Age of Empires
Föregångare Age of Empires II: The Age of Kings
Expansioner The War Chiefs
The Asian Dynasties
Distribution
Europa 4 november 2005
Japan 27 januari 2006
USA 18 oktober 2005
Åldersrekommendation
ACB PG
BBFC U
ESRB T
PEGI 12+
USK 12
Datorspelsportalen

Age of Empires III (förkortat till AOE III eller Age 3) är ett realtidsstrategi-datorspel och det tredje i Age of Empires-serien. Spelet är utvecklat av Ensemble studios. Fokus flyttas från antiken och medeltiden till kolonialtiden, det vill säga 1400-1800-talet och upptäckandet av Amerika.

Spelaren kan välja att spela som åtta olika civilisationer, samt tre ytterligare per expansionspack. Det gäller huvudsakligen att lägga beslag på handeln i närområdet, alliera sig med urinvånarna och förstöra fiendens kolonier (Skirmish).

Spelet innehåller även en 24 banor lång enspelarkampanj (Campaign), där man får följa den fiktiva släkten Blacks äventyr i en serie av tre akter (Acts); på 8 banor per akt. Enspelarkampanjen kommer att handla om från Amerikas upptäckt till början av 1800-talet. Spelet har även onlinespelsmöjligheter. Där finns det olika militära grader beroende på hur duktig man är. Man börjar som "Conscript" och genom att vinna matcher och få s.k. experience points kan man steg för steg avancera i militärgraderna. I online-delen finns det tre olika spelstilar: rush (snabb attack), boming (ekonomisk satsning) och turtling (försvar).

Spelet släpptes den 18 oktober 2005. En expansion släpptes 2 oktober 2006 vid namn The War Chiefs som bland annat innehåller tre spelbara urinvånarcivilisationer, nämligen Irokeserna, Sioux och Aztekerna. Deras utforskare, explorer, är mycket kraftfullare än de vanliga utforskarna. Ytterligare en expansion, The Asian Dynasties har släppts. Spelet innehåller tre asiatiska civilisationer, Japan, Indien och Kina. Flera olika kartor i Asien skapades också, däribland en föreställande handelsvägen Sidenvägen.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Under varje omgång i spelet kommer spelaren från början ha ett Centrum (Town Center), en upptäcktsresande (Explorer) och flera nybyggare. Man kan också välja att börja med en upptäcktsresande och en prärievagn (en vagn som man kan bygga Town Centers med). Till skillnad från de andra Age of Empires-spelen så kommer man att använda krutvapen för krigföring, bland annat artilleri och gevärsskyttar. I banorna i spelet finns det infödda stammar och handelsplatser, som spelaren kan använda till sin favör. Spelaren måste utforska hela kartan och börja samla på naturresurser, som mat, guld eller trä som används för att kunna träna upp fler enheter, bygga upp fler byggnader och uppgradera spelarens teknologi. Spelaren går framåt genom att låsa upp nya teknologiska epoker (Ages), som representerar historiska tidsperioder. Dessa epoker ger tillgång till större uppgraderingar, bättre enheter och större byggnader. När spelaren utbildar enheter, konstruerar byggnader och dödar fiendeenheter får spelaren erfarenhetspoäng som samlas i en poängmätare. När mätaren är full kommer spelaren att skaffa en leveranskort som kan användas för att få fram resurser från spelarens hemstad, som exempelvis enheter, uppgraderingar eller resurser.

Civilisationer[redigera | redigera wikitext]

Alla de olika civilisationerna i spelet har speciella enheter och uppgraderingar som bara tillhör dem, exempelvis där de flesta andra civilisationer har en vanlig bågskytt använder sig britterna av långbågar, som har en viss fördel.

Det finns åtta spelbara civilisationer:

Flagga Civilisation Ledare Hemstad Fakta
Flag of Cross of Burgundy.svg Spanska imperiet Isabella I av Kastilien Sevilla Den spanska civilisationen är i första hand en offensiv civilisation. De har en stark militär och en stabil ekonomi. Spanjorerna har bra närstridssoldater och ryttare, och har snabbare transporter från sin hemstad än andra civilisationer, vilket gör dem mer flexibla under början av spelet. Deras unika enheter är Rodelero, Lansiär och missionär. Deras bästa enheter är Espada Rodelero, Garrochista Lansiär, krigshund och Tercio pikenerare.
Union flag 1606 (Kings Colors).svg Brittiska imperiet Elisabet I av England London Britterna har en stark ekonomi eftersom de kan skaffa sig flera nybyggare snabbare än andra civilisationer. Under början av spelet kan spelaren fokusera sina nybyggare på att samla ved för att bygga "Manors", när denna byggnad uppförs får spelaren en extra nybyggare. Britterna har en stark militär, särskilt under den senare delen i spelet eftersom deras två huvudenheter, musketerare och husar, senare kan bli uppgraderade till en Royal Guard (Kunglig livvakt)-nivå, vilket gör dem starkare än andra civilisationers motsvarande enheter. Deras unika enheter är långbågskytt och raketkanon.
Flag of Île-de-France.svg Franska kolonialimperiet Napoleon Bonaparte Paris Den franska civilisationen kan träna upp Coureurs des bois, vilka är beväpnade nybyggare som snabbt kan samla på sig resurser och kan försvara sig bättre än vanliga nybbygare. Fransmännen har bättre relationer med infödingar än andra civilisationer, vilket gör att de kan alliera sig med de amerikanska infödingarna bättre. Deras unika enheter är kyrassiär (Cuirassier, spelets starkaste kavelleri-enhet) och Coureur des Bois. Deras bästa enheter är Gendarme kyrassiär och Voltigeur Skirmisher.
Flag Portugal (1707).svg Portugisiska imperiet Henrik Sjöfararen Lissabon Den portugisiska civilisationen har förmågan att ha en stor koloni eftersom de kan få en extra prärievagn för varje gång man låser upp en ny epok. Med dessa prärievagnar kan de bygga upp flera Tovn Centers. Portugiserna har också förmågan att snabbt kunna utforska hela spelkartan eller att spionera på fienden, med hjälp av luftballonger och upptäcktsresandens kikare. Portugiserna har en stark flotta och infanteri, och de har också de bästa dragonerna i spelet. Deras unika enheter är Cassador och orgelbössa. Deras bästa enheter är Jinete dragon och Guerreiro Musketerare.
Flag of the Secretary of Defence of the Netherlands.svg Nederländerna Moritz av Nassau Amsterdam De nederländska nybyggarna kostar pengar istället för mat, vilket begränsar befolkningen i deras koloni. Dock så kan holländarna bygga banker för att automatiskt kunna skaffa sig pengar. Holländarna brukar oftast börja spelet genom att försvara sin koloni, men när de etablerar fler banker och bygger upp deras ekonomi kommer de att skifta till offensiven. Holländarna har en unik nybyggarenhet kallad Envoy (Sändebud), som fungerar som en utmärkt spanare. Deras unika enheter är Envoy, Ruyter och Fluyt. Deras bästa enheter är Carabineer Ruyter och Nassau Halberdier.
Preußischer Adler (1871-1914).svg Tyskland Fredrik II av Preussen Berlin Tyskarna börjar med färre nybyggare än andra civilisationer, som osmanerna, vilket gör att de har en långsammare ekonomi i början av spelet. De börjar istället med nybyggarvagnar (Settler Wagons) som på kort tid kan konstruera olika byggnader, vilket är relativt effektivt under långvariga spel. Den tyska militären utvecklas stadigt eftersom man får Ulanryttare som bonus när man får transporter från hemstaden, vilket gör att de får en stark ryttararmé. Deras unika enheter är Doppelsoldner, Ulan, krigsvagnar och nybyggarvagnar. Deras bästa enheter är de preussiska Skirmisher och Czapka Ulan.
Estandarte Imperial de Rusia.png Tsarryssland Ivan IV av Ryssland St. Petersburg Ryssarna börjar med extra resurser, men ett fåtal nybyggare. De får snabbare transporter från hemstaden, vilket gör att de kan använda sina extra resurser till att skaffa sig fler nybyggare eller en stor armé som kan vara användbart under den senare delen av spelet. Ryssarna kan dessutom träna upp infanteri och nybyggare i olika grupper, vilket gör att de tränar upp fler soldater samtidigt, men som dock kostar mer resurser. Ryssarna har också en speciell militärbyggnad som kallas för Blockhouse, vilket fungerar både som en kasern och vakttorn. Med hjälp av dessa och den snabba infanteri-utbildningen, är ryssarnas trupper starka både gällande försvar och anfall. Deras unika enheter är Streltser, kosackryttare och Oprichnik. Deras bästa enheter är Tartar kavalleribågskyttar och Pavlov Grenadjär.
Fictitious Ottoman flag 7.svg Osmanska riket Süleyman I Istanbul Den Osmanska ekonomin är långsam men konstant och enkel, på grund av att bosättare ständigt producerar resurser automatiskt utan kostnad. Detta ger en fördel eftersom de kan strida mot fiender redan under början av spelet. Nackdelen är dock att de har en begränsad produktion. Osmanerna har också fler unika enheter än någon annan civilisation i spelet. Den osmanska militären använder sig mycket av artilleri, många av dem är mycket unika, såsom den stora Bombard-kanonen som är spelets störsa och kraftfullaste kanon. Osmanerna har inte så många infanterisoldater: det enda infanteri de kan träna upp är Janitsjarer, en starkare typ av musketerare. Deras unika enheter är janitsjarer, Abus kanon, Spahi, Bombardkanonen, pentry och Imam. Deras bästa enheter är Gardener Husar och Baratcu Grenadjär.

Man kan dessutom alliera sig med amerikanska urinvånare i trakten man befinner sig i, och ursprungligen finns följande 14 att finna; Azteker, Karib, Cherokee, Comanche, Cree, Inka, Irokeser, Klamath, Lakota, Mapuche, Maya, Nootka, Seminoler och Tupi. Alla har ett par uppgraderingar, samt en eller två olika soldattyper som man kan utnyttja mot en viss kostnad.

I och med utgivandet av expansionen The War Chiefs blev Irokeserna, Sioux och Aztekerna möjliga att spela med, och man kunde då inte längre alliera sig med dem som småstammar. De ersattes av Huron, Cheyenner och Zapoteker. Med Irokeserna har man lättare tillgång till artilleri, eftersom de hade större kontakt med européerna. Sioux har många olika sorters kavallerisoldater, medan Aztekerna endast har infanteri, då de inte tämjde hästar i samma utsträckning som de nordamerikanska indianerna.

När så expansionen The Asian Dynasties kom blev ytterligare tre civilisationer, denna gång asiatiska, tillgängliga att spela, Japan under Edoperioden, Mogulriket i Indien, samt den kinesiska Qingdynastin.

Tidsperioder[redigera | redigera wikitext]

Enheter[redigera | redigera wikitext]

Infanteri[redigera | redigera wikitext]

Kavalleri[redigera | redigera wikitext]

Artilleri[redigera | redigera wikitext]

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Ekonomiska byggnader[redigera | redigera wikitext]

I spelet kan flera olika byggnader konstrueras, med olika syften. Town Center (Centrum) är den viktigaste byggnaden, i vilken man tränar arbetare och avancerar i tidsperiod. Huset används för att ge utrymme att skapa fler enheter. Man kan även konstruera en marknadsplats där man kan sälja och köpa trä och mat, samt uppgradera arbetarna för att samla resurser snabbare. Kvarnar kan byggas för en ständig källa till mat, samlandet från den går däremot inte särskilt snabbt, detsamma gäller för Plantagen vilka erbjuder ett oändligt, men långsamt, förråd av guld. Boskapsdjur som blir fetare alltmedan de äter och går att slakta för större mängd mat går att träna i ladan. Hamnen används för att träna olika sorters båtar och slagskepp, samt uppgradera dessa, bland annat fiskebåtar, utforskarbåtar och fregatter.

Fabriken kan endast skickas från hemstaden. Den ger en inkomst av mat, trä eller guld utan att man behöver ha arbetare i den. Den kan skapa stora kanoner om man väljer detta. Nederländerna kan även bygga banker, vilka fungerar som fabriker, fast de ger endast guld.

Det går även att bygga speciella marknadsplatser vid handelsvägar och mindre indianstammar. Med hjälp av dessa kan man uppgradera handelsvägarna från en travois till en diligens, och från denna till järnväg med tåg. Med varje uppgradering medföljer att man får det man väljer att få levererat snabbare, man kan välja att få levererat mat, trä, guld eller XP. Det senaste används för att ge transporter från hemstaden.

Varje koloni kan även bygga en kyrka, eller moské om man spelar som Osmanska riket, där man kan träna en präst (även imam från Osmanska riket eller missionär från Spanska imperiet) som helar skadade enheter. Det finns även flertalet olika uppgraderingar. Från Age 5 kan man även bygga stadshus där ännu fler och starkare uppgraderingar finns, exempelvis en uppgradering som låter spelaren se allt som fienden ser.

Militära byggnader[redigera | redigera wikitext]

Kaserner kan byggas när man avancerat till Age 2, och därifrån kan man träna olika former av infanteri. Kavallerisoldater tränas i stallet, och artilleri i verkstaden. Tyghuset används för att uppgradera soldater med ytterligare uppgraderingar. Man kan även bygga utkikstorn, som har lång sikt och kan beskjuta närbelägna fiender.

Man kan även bygga en saloon per koloni, där man kan träna olika legosoldater från Europa. Dessa är dyra, men ofta väldigt starka. Man kan exempelvis hyra in tyska jägersoldater från Hessen och fysiljärer från Sverige.

Fortet kan endast skickas från hemstaden. Det är en offensivt lagd defensiv byggnad som skjuter med kanon på fienden. Där kan man också träna alla infanteri- och kavallerisoldater.

Kartor[redigera | redigera wikitext]

I spelet kan man spela på kartor som täcker hela Amerika, från nord till syd, samt Asien, men detta endast om man har expansionen The Asian Dynasties.

Nordamerika[redigera | redigera wikitext]

 • Bayou, träskmarkerna i sydöstra USA, vid Florida. De tillgängliga indianstammarna är Cherokee och Seminolerna. Det finns ingen handelsväg.
 • Kalifornien, USA:s västra kust, där finns alltid en handelsväg som går från nord till syd, samt indianstammarna Klamath och Nootka.
 • Carolina, staterna North- och South Carolina i östra USA, det finns en handelsväg, samt indianstammarna Cherokee och Seminolerna.
 • Stora sjöarna, vid de Stora sjöarna i USA och Kanada, på kartan finns en stor, rund sjö i mitten, med en handelsväg runt. De tillgängliga indianstammarna är Cree, Cheyenne och Huron.
 • Great Plains, de stora grässlätterna som sträcker sig över hela centrala USA, samt en bit av Kanada. Kartan är stor och det finns mycket bison att jaga för mat. Det finns en handelsväg, och indianstammarna är Cheyenne och Comanche.
 • Nya England, nordöstra USA och sydöstra Kanada. Kartan är vid kusten, och det finns en liten handelsväg, samt två indianstammar, antingen Huron eller Cherokee.
 • Nordvästterritorierna, i nordvästra USA och västra Kanada. Ett regnigt område med många små skogar och en flod som erbjuder fiske för kolonierna. Det finns två små handelsvägar, två Klamathstammar och en Nootkastam.
 • Ozarkplatån, i centrala USA. Ett stort gräsområde med mycket skog och en handelsväg.
 • Painted Desert, badlandsområdet i Arizona, USA. Kartan är liten, och där finns mycket bison att jaga. Det finns ingen handelsväg, men flera indianstammar, Apache och Navajo.
 • Plymouth, liknar till utseendet Nya England och är geografiskt beläget där, men kartan är grönare och har ingen handelsväg, men flera Huronstammar. Specifikt för kartan är att man har hjälp av ett antal pilgrimer, som fungerar som arbetare. Man har också en kalkon som fungererar som scout.
 • Klippiga bergen, i centrala USA och Kanada. Varje koloni börjar på varsin högplatå. Mellan dem finns en skogig dal med många hjorthjordar. Det finns två handelsvägar och indianstammarna är Cheyenne eller Comanche.
 • Saguenay, i största delen av Kanada. Ett stort område med mycket skog och många hjordar av olika djur att jaga. Ibland finns en liten handelsväg, och ibland en längre. Huron och Creestammarna finns där.
 • Sonora, i södra USA och i Mexiko, ett ökenområde helt utan vatten. Det finns en handelsväg och indianstammarna Apache, Navajo och Maya håller till i öknen.
 • Texas, i södra USA, alla resurser är låga här, men det finns en del kor utspridda att leta reda på. Det finns två handelsvägar och ofta ett par indianstammar, Apache eller Comanche.
 • Yukon, i nordöstra Kanada (i verkligheten ligger Yukon i nordvästra Kanada). Ett snötäckt landskap med mycket skog och mycket guld. Det finns en handelsväg och två indianstammar, antingen Nootka eller Cree.

Centralamerika[redigera | redigera wikitext]

 • Västindien, varje koloni startar på en ö med få resurser. Det finns även en större ö med handelsväg och fler resurser. Eftersom hela kartan är belägen vid havet är vattenstrid nästan omöjlig att undvika. Karibstammen finns här.
 • Hispaniola, ön som utgör Haiti och Dominikanska republiken. Det är en enda stor ö utan handelsväg, men flera Karibstammar.
 • Yucatánhalvön, i Centralamerika. Kolonierna befinner sig i varsin ände av en landremsa med vatten på bägge sidor. En handelsväg sträcker sig genom hela kartan, och stammarna Maya och Zapotek finns här.

Sydamerika[redigera | redigera wikitext]

 • Amazonas regnskog, vid Amazonfloden i nordöstra Sydamerika, framförallt Brasilien. Kolonierna befinner sig på varsin sida av den stora floden, och har också varsin handelsväg. Indianstammarna som finns här är Karib, Inka, Tupi och Zapotek.
 • Anderna, som sträcker sig över nästan hela västra Sydamerika. Där finns flera stora hjordar guanaco och flera Inkastammar att alliera sig med. Det finns också en handelsväg.
 • Araukania, i västra Sydamerika, framför allt i nuvarande Chile. Kolonierna befinner sig vid kusten och en lång handelsväg, det finns även Inka och Mapuchestammar att alliera sig med.
 • Orinoco, kolonierna befinner sig vid Orinocofloden i Venezuela eller Colombia, de är åtskilda av floden, som inte är nödvändig att segla över, eftersom det finns platser där floden är grund. Det finns ingen handelsväg, men flera indianstammar, Karib, Maya, Tupi och Zapotek.
 • Pampas, i Argentina, det är en prärie med en lång handelsväg och indianstammarna Inka och Tupi.
 • Patagonien, den sydligaste delen av Sydamerika. Det finns två sjöar, en stor och en lite mindre som erbjuder kolonierna gott fiske. Det är den enda kartan i spelet utan indianstammar, men två mycket små handelsvägar, en vid varje kolonis startplats.

Asien[redigera | redigera wikitext]

De asiatiska kartorna är endast tillgängliga med expansionen The Asian Dynasties. I dessa kartor finns naturligtvis inga amerikanska indianer att alliera sig med, utan olika asiatiska kulturer, såsom zen, bhakti och jesuiter. Soldaterna man kan träna med jesuiterna är conquistadorer på häst, och spanjorernas upptäckare är också en conquistador, fast utan häst.

 • Borneo, en vacker ö med höga resurser, det finns flera hjordar serover och elefant att jaga. Det finns två handelsvägar, och ett par sufimoskéer att alliera sig med.
 • Sri Lanka, kolonierna börjar på varsin liten ö med väldigt få resurser. Det finns en större ö med fler resurser. Det finns inga handelsvägar, och det mesta av mat och guldsamlandet finns i fisket. En bugg i denna karta är att när man spelar mot CPU (en datorstyrd spelare) så koloniserar inte motståndaren den större ön, utan blir kvar på sin ö, och sänder soldater till spelarens ö.
 • Deccan, den indiska högplatån. I norr och söder finns handelsvägar, och i mitten kan man alliera sig med bhaktimunkar, sufi och udasi.
 • Himalaya, finns i två versioner, vanliga Himalaya och Övre Himalaya, endast den förra har en handelsväg. Här finns udasi och bhakti.
 • Honshu, den största av Japans öar. Fiendekolonierna börjar på varsin sida av en avlång ö, med två fiskebåtar att fiska med redan från början. På ön finns ingen handelsvägen, men en sådan finns på en annan ö. Det finns även ytterligare två öar, ofta med guld på. På huvudön finns zenmunkar och ett jesuitkloster att alliera sig med.
 • Indokina, i Sydostasien, ett stort grönt område, med kusten till öst. Det finns ingen handelsväg, men det finns sufimoskéer och jesuitkloster.
 • Mongoliet, ett ökenlandskap. Det finns en handelsväg, sufimoské och ett shaolintempel.
 • Sibirien, ett vinterlandskap, framför allt i östra Ryssland.
 • Sidenvägen, kan vara var som helst längs den faktiska Silkesvägen. Kartan går ut på att kolonierna ska försöka ta över speciella platser längs Sidenvägen, som är som en vanlig handelsväg, från laglösa som tagit över dem.
 • Gula floden, ett dimmigt landskap någonstans längs floden Huanghe i Kina. Det finns handelsväg och både zen- och shaolintempel.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]