Aglianico

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aglianico prior to Veraison.JPG
Vin
Red and white wine 12-2015.jpg

Vin
Vinrankor
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner


Rött vin
Vitt vin
Rosévin
Mousserande vin


Starkvin
Naturvin

Aglianico är en blå sort av vindruva som i första hand förekommer i södra Italien. I takt med att syditalienska viner på lokala druvsorter fått ökad uppmärksamhet har Aglianico fått ökad uppmärksamhet, och ses som en av Syditaliens mest lovande. Druvan anses ha sin hemvist i hålfoten på den Italienska stöveln längst ner i landet. Den bedöms ha potential att skapa viner med stora lagringsmöjligheter men denna potential är ännu delvis outnyttjad eftersom hemvisten är en ganska fattig del av Italien och vinodlare har helt enkelt inte haft råd att göra de investeringar som krävs för att utveckla potentialen än så länge.

Basilicata-regionen i Italien

Aglianico sägs härstamma från den grekiska druvan Hellenic och skulle också ha tagits till denna del av Italien av grekerna runt år 600 före Kristus, innan romarna tog över. Druvan har stannat kvar i den del av södra Italien som den en gång kom till, i regionerna Basilicata, Puglia och Campania[1].

Druvan ger tunga och kraftiga viner vars doft och smak har drag av mörka bär, tobak, kryddighet och rök.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Asimov, Eric. ”Aglianico Emerges From the Bottom of Italy’s Boot”. NY Times. http://www.nytimes.com/2013/06/12/dining/reviews/aglianico-emerges-from-the-bottom-of-italys-boot.html?adxnnl=1&pagewanted=all&adxnnlx=1414950874-D6O/sWlQ9kqSy87a+ByX9g. Läst 2 november 2014.