Ahmad Kasravi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ahmad Kasravi
Kasravi - Coloured (cropped).jpg
Född29 september 1890[1]
Tabriz, Iran
Död11 mars 1946 (55 år)
Teheran, Iran
MedborgarskapIran
Utbildad vidAmerican Memorial School in Tabriz Arbcom ru editing.svg
SysselsättningFörfattare, journalist, historiker, lingvist, filosof
ArbetsgivareTeherans universitet
Politiskt parti
Democrat Party
Redigera Wikidata
Ahmad Kasravi.

Ahmad Kasravi (persiska: احمد کسروی), född 29 september 1890 i Hokmabad, Tabriz, Iran, död 11 mars 1946 i Teheran, Iran, var en framstående iransk författare, lingvist och historiker. Kasravi är särskilt omtalad för sin kritik av islam.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kasravi läste först vid ett religiöst seminarium och blev aktiv i den konstitutionella rörelsen som ledde fram till den konstitutionella revolutionen i Iran. 1910 skedde en omvändelse till modernt vetenskapligt tänkande efter att han fått kännedom om att europeiska astronomer förutspått Halleys komet. Han övergav sina religionsstudier och började läsa vid American Memorial School i Tabriz.

Kasravi började arbeta som statligt avlönad tjänsteman och kom i Tbilisi i kontakt med nya politiska strömningar. Han blev en framstående förkämpe för demokrati och skrev flera böcker där han kritiserade prästerskapet och islam. Till hans främsta fiender hörde Ayatollah Khomeini. Han skrev även verk ursprungsspråket i Azerbajdzjan och lade fram bevis för att detta var en utveckling ur medelpersiskan. För sin lingvistiska forskning blev han upptagen som medlem i Royal Asiatic Society i London och The American Academy.

1946 i samband med att Kasravi var åtalad för "förtal mot islam" knivhöggs han till döds i en öppen rättegång i Teheran. Hans mördare Seyyed Hossein Emami stod nära Navvab Safavi, grundaren terroristorganisationen Fadayan-e eslam ("Islams offrare"). Den mest framstående företrädaren för denna organisation var prästen Sadeq Khalkhali, känd för sina avrättningar av religionskritiker i Iran efter den iranska revolutionen 1979.

Inflytande[redigera | redigera wikitext]

Nutida förkämpar för sekularism i Iran betraktar Kasravi som en av dess förgrundsfigurer. Han har haft ett stort inflytande på intellektuella diskurser i Iran under 1900-talet. Sekularister har hämtat inspiration och argument från Kasravi i sin kritik av islams roll i samhället och muslimska modernister har tagit upp hans kritik av det shiitiska prästernas religionstolkning.

Kasravi kan liknas vid en iransk Ingemar Hedenius i sin religionskritik och sitt angrepp på prästerskapet.

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Till Ahmad Kasravis främsta verk hör:

  • Irans konstitutionella revolution: تاریخ مشروطهٔ ایران
  • Glömda kungar: شهرياران گمنام
  • En kort historia om lejonet och solen: تاریخچهٔ شیر وخورشید
  • Azeri eller Azerbaijans forna språk: آذری یا زبان باستان آذربایجان
  • Shia islam: شيعيگرى

Om Ahmad Kasravi:

  • Ana Cecilia Rodriguez, Ahmad Kasravis syn på Iran och islam, Perspektiv på islam: en vänbok till Christer Hedin, red. Susanne Olsson & Simon Sorgenfrei, Stockholm: Dialogos, 2011.
  • Ahmad Kasravi, History of the Iranian Constitutional Revolution, transl.Evan Siegel, Costa Mesa, USA, 2006. ISBN 1-56859-197-7.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ MAK, omnämnd som: Ahmad Kasravī, PLWABN-ID: 9810658819605606.[källa från Wikidata]