Ahura Mazda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anahita, Khusrov II och Ahura Mazda.

Ahura Mazda (avestiska för "den vise herren"; av ah-u-ra, av ah, "att vara", "närvara", till ahura, "det som finns", "varandet", "närvaron", och mazda, "den högsta kunskapen" av maz, "allra störst", och da, "kunskap", "visdom") är den högste gudomen inom zoroastrismen. Genom pahlavi har namnet förändrats till varierande Ohrmazd, Ohrmizd och Ohrmuzd; i romanisering Ormus.

Han är livets gudom och alltings upphov, men är för den skull inte allsmäktig. Han skapade världen enbart som ett led i sin plan att förgöra sin motpol Ahriman (eller Angra Mainyu). Ahriman betraktas som ond; där Ahura Mazda står för ordning står Ahriman för kaos.

Ahura Mazda symbol

Zarathustra förklarade honom som den första och den sista för all evigt, som fader av gott sinne, den sanne skaparen av sanningen och herren över allt liv (Ys 31.8). Ahura Mazda är Vispanam Datarem, skaparen av allt gott (Ys 48.3), och Data Angheush, skaparen bakom allt liv (Ys 50.11). Ahura Mazda kallas Spenishta Mainyu Mazda, den välgörande ande, värd att älska, Herre över livet och sanningen, utstrålande av handlingar (Ys 46.9). Zarathustra åkallar Mazda genom Vohuman, den goda tanken, så att han kunde förstå ändamålet med skapelsen, och uppnå kunskapen av de två skapelserna, den andliga (menog) och den fysiska (getig). Människan och universum är skapade av Mazda genom hans speciella makter, den första är Asha, sanningen, rättvisa och kosmisk ordning, den andra är Vohuman, den goda tanken och den tredje är Khashathra, Mazdas högsta makt, kraften och hans kungarike. Denna makt är sammankopplad med sanningen och den goda tanken och Aramaiti, rättsinnad, hängivenhet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]