Air Dolomiti

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Air Dolomiti
Air Dolomiti Embraer 195LR (I-ADJK) taxiing at Shannon Airport.jpg
Flygfakta
IATAEN
ICAODLA
AlliansLufthansa Regional
Historia
Grundat1987
Övrigt
WebbplatsAir Dolomiti
En BAe 146-300 från Air Dolomiti

Air Dolomiti (Air Dolomiti L.A.R.E. SpA) är ett italienskt regionalt flygbolag med säte i Villafranca di Verona och med huvudkontor i Ronchi dei Legionari. Air Dolomiti är en del av Lufthansa Regional som knyter samman 11 inrikes destinationer och Wien med Lufthansas nät via München och Frankfurt . Dess viktigaste baser är Verona-Villafranca flygplats och Aeroporto di Trieste-Ronchi dei Legionari, Trieste, med en hub på Münchens flygplats. Flygbolagets namn härstammar från den del av Alperna känd som Dolomiterna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Air Dolomiti bildades i januari 1989 av Leali Steel Group och började med regional flygverksamhet i januari 1991 på sträckan Trieste-Genua och 1992 inleddes den internationella trafiken med flyg från Verona till München. Efter flera år av samarbete, förvärvade Lufthansa i januari 1999 26% av bolaget och ökade det till 52% i april 2003 för att förvärvra hela bolaget dvs 100% i juli 2003. Sedan dess Air Dolomiti har styrts av Lufthansa, som medlem av Lufthansa Regional, som är ett strategiskt samarbete mellan fem regionala europeiska flygbolag (Air Dolomiti, Augsburg Airways, Contact Air, Eurowings och Lufthansa CityLine).

Flotta[redigera | redigera wikitext]

Air Dolomiti Flotta
Flygplan Antal Order Passagerare Registreringar
ATR 42 6 0 46
ATR 72 7 0 64
Embraer ERJ-195 5 0 112
Totalt 18 0

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Air Dolomiti, 9 november 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]