Air Force One (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Air Force One
Genreaction/drama/thriller
RegissörWolfgang Petersen
ProducentArmyan Bernstein
Gail Katz
Wolfgang Petersen
Jonathan Shestack, med flera
ManusAndrew W. Marlowe
SkådespelareHarrison Ford
Gary Oldman
Glenn Close, med flera
OriginalmusikJerry Goldsmith
FotografMichael Ballhaus
ProduktionsbolagBeacon Communications
Radiant Productions
DistributionColumbia Pictures
(USA & Kanada)
Buena Vista International
(utanför USA & Kanada)
Premiär
Speltid124 minuter
LandUSA, Tyskland
Språkengelska, ryska
Budget$85 miljoner
Intäkter$315 miljoner
IMDb SFDb

Air Force One är en amerikansk actionfilm som hade biopremiär i USA den 25 juli 1997[1], i regi av Wolfgang Petersen med Harrison Ford i huvudrollen som USA:s president. Air Force One är anropsnamnet för flygplan som tillhör USA:s flygvapen när presidenten befinner sig ombord.

Handling

Amerikanska och ryska specialförband går samman för att gripa Kazakstans självutnämnde ledare, den hårdföre diktatorn och neo-kommunisten general Ivan Radek (Jürgen Prochnow). Operationen lyckas, och den amerikanske presidenten hyllas i Moskva under sitt besök där. Men då presidenten senare under kvällen ska tillbaka till Washington DC med sitt tjänsteflygplan, så tar sig en grupp ryska terrorister ombord på flygplanet med hjälp av falska identiteshandlingar som journalister. De kapar flygplanet, och tänker hålla USA:s president som gisslan och kräva att general Radek släpps. Men presidenten lyckas fly i en räddningskapsel. Det är i alla fall vad de tror, för snart börjar en okänd person ställa till med trubbel för terroristerna.

Om filmen

Filmen nominerades för två Oscars för bästa ljud och bästa klippning.

Rollista (i urval)

Källor

Fotnoter

  1. ^ ”Air Force One” (på engelska). Box Office Mojo. 25 juli 1997. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=airforceone.htm. Läst 5 november 2016.