Aircrack-ng

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Aircrack-ng är en nätverksprogramvarupaket som består av en detektor, paketsniffer, WEP- och WPA[1]/WPA2-PSK cracker och analysverktyg för trådlösa nätverk som följer 802.11-standarden. Den fungerar med alla trådlösa nätverksgränssnittskontroller vars drivrutin stöder rå övervakningsläge och kan sniffa 802.11a, 802.11b och 802.11g trafik. Programmet är utvecklat för Linux, FreeBSD, macOS, OpenBSD och Windows. Linux-versionen är förpackad för OpenWrt och har också överförts till Android-, Zaurus PDA- och Maemo-plattformarna; och ett bevis på konceptport har gjorts till iPhone.

I april 2007 utvecklade ett team vid Darmstadt University of Technology i Tyskland en ny attackmetod baserad på ett papper som släpptes på RC4-chifferet av Adi Shamir. Den här nya attacken, med namnet 'PTW', minskar antalet initialiseringsvektorer eller IV:er som behövs för att dekryptera en WEP-nyckel och har inkluderats i sviten aircrack-ng sedan version 0.9 släpptes.

Aircrack-ng är en gaffel av det ursprungliga Aircrack-projektet. Det kan hittas som ett förinstallerat verktyg i många Linux-distributioner som Kali Linux eller Parrot, som delar gemensamma attribut när de utvecklas under samma projekt (Debian).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fredrik Olsson (2006). Säkerhet i trådlösa nätverk. 4G Media. http://www.elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9197571008. Läst 6 maj 2021  Arkiverad 1 december 2006 hämtat från the Wayback Machine.