Akademiska Hus

Från Wikipedia
Version från den 23 juni 2016 kl. 15.58 av Akademiska Hus (Diskussion | Bidrag) (Faktakorrigeringar gällande; fastighetsvärde, styrelseordförande, samt förändrat uppdrag.)
Akademiska Hus Aktiebolag
Biblioteket vid högskolan i Gävle
Org.nr556459-9156
TypStatligt aktiebolag
HuvudkontorSverige Göteborg, Sverige
NyckelpersonerAnitra Steen
styrelseordförande
Kerstin Lindberg Göransson
vd
Antal anställda408 – december 2014
Historik
Grundat1 oktober 1993
Ekonomi
Omsättning 9,828 miljarder SEK
Rörelseresultat 7,199 miljarder SEK
Vinst efter skatt 5,214 miljarder SEK
Tillgångar 69,719 miljarder SEK
Eget kapital 33,431 miljarder SEK
Struktur
ÄgareSvenska staten100 %
ModerbolagRegeringskansliet
Övrigt
Webbplatsakademiskahus.se
FotnoterSiffror från 2014 års bokslut.[1]

Akademiska Hus Aktiebolag är ett svenskt statligt ägt bolag med uppgift att äga, utveckla och förvalta fastigheter vid landets universitet och högskolor. Fastighetsbeståndet omfattar över tre miljoner kvadratmeter uthyrningsbar yta och har ett fastighetsvärde på drygt 67 miljarder kronor. Akademiska Hus är ett av Sveriges största fastighetsbolag och är ledande inom specialfastigheter för utbildning och forskning.

Akademiska Hus är uppdelat i sex regioner och bedriver verksamhet över hela landet. Företaget har sitt huvudkontor i Göteborg.

Verkställande direktör är sedan 2011 Kerstin Lindberg Göransson.

Uppdrag

Sedan hösten 2014 har Akademiska Hus ett förtydligat uppdrag som även omfattar möjlighet att bygga och förvalta studentbostäder. Efter riksdagsbeslut formuleras Akademiska Hus uppdrag nu så här:

"Akademiska Hus Aktiebolag ska äga, utveckla och förvalta fastigheter för universitet och högskolor med huvudfokus på utbildnings- och forskningsverksamhet samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Verksamheten ska bedrivas på affärsmässig grund och generera marknadsmässig avkastning genom en hyressättning som beaktar verksamhetens risk. Akademiska Hus Aktiebolag ska verka för en långsiktigt hållbar utveckling av universitets- och högskoleområden."

"Akademiska Hus ska bidra till fler studentbostäder genom att det tydliggörs att bolagets inriktning omfattar byggande och förvaltande av studentbostäder".

Historik

Akademiska Hus Aktiebolag bildades i samband med avvecklingen av Byggnadsstyrelsen 1992–1993, då även myndigheten Statens fastighetsverk och det statliga fastighetsbolaget Vasakronan bildades. Statens fastighetsverk tog hand om förvaltningen av flera universitetsbyggnader, som räknas till det nationella kulturarvet.

Från den 1 oktober 1993 övergick merparten av de svenska universitets- och högskolefastigheterna till Akademiska Hus. Dessa uppgick då till totalt 1 350 000 kvadratmeter och inköptes av bolaget från staten för en köpeskilling på 7,8 miljarder kronor. Vissa fastigheter, vars ägandestatus (på grund av donationer och andra tillkomstomständigheter) vid denna tidpunkt ännu inte utretts, införlivades dock inte i bolaget förrän 1 oktober 1996 varvid ytterligare 820 000 kvadratmeter fastighetsyta till ett pris av 5,6 miljarder kronor tillkom.

För att möta den stora studenttillströmningen under 1990-talet har Akademiska Hus AB tillsammans med universitet och högskolor både anpassat befintliga lokaler och utökat beståndet med motsvarande 50 procent.

Verkställande direktörer

  • 1993-2003 Christina Rogestam
  • 2003-2006 Joakim Ollén
  • 2006-2008 Thomas Norell
  • 2009-2011 Mikael Lundström
  • 2011-2011 Anette Henriksson
  • Från 2011 Kerstin Lindberg Göransson

Utmärkelser

Aula Medica vid Karolinska Institutet i Solna kommun

Akademiska Hus har tilldelats följande utmärkelser för sina byggnader och sin verksamhet:

Kritik

Anders Flodström, före detta rektor för Kungliga Tekniska högskolan, och Jan-Eric Sundgren, före detta rektor för Chalmers tekniska högskola, kritiserade 2002 Akademiska Hus för att ta ut betydligt högre hyror än de som är brukliga för motsvarande, kommersiella lokaler. Eftersom högskolorna av praktiska och juridiska skäl är bundna till sina lokaler går enligt de båda rektorerna en oproportionerligt stor del av högskolornas budget till hyreskostnader.[2]

Samarbete med högskolor och universitet

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning[3].

Litteratur

  • Swanström, Katarina: Akademiska Hus 10 år – en jubileumsbok över åren 1993–2003 (Göteborg 2003)
  • Swanström, Katarina: Samtidskonst i Akademiska Hus (Göteborg 2001)
  • Högskoleverket: Det pedagogiska rummet (Stockholm 1997)

Referenser

Noter

Externa länkar