Akira Kurosawas drömmar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Akira Kurosawas drömmar
( Yume)
GenreDrama
Magisk realism
RegissörAkira Kurosawa
Ishiro Honda
ProducentAllan H. Liebert
Hisao Kurosawa
Mike Y. Inoue
Seikichi Iizumi
Steven Spielberg
ManusAkira Kurosawa
SkådespelareAkira Terao
Martin Scorsese
Mitsunori Isaki
Chishu Ryu
Mieko Harada
Mitsuko Baisho
Toshie Negishi
OriginalmusikShinishiro Ikebe
FotografTakao Saito
Masaharo Ueda
ProduktionsbolagWarner Bros.
Premiär1990
Speltid119 minuter
LandJapan Japan
USA USA
SpråkJapanska
Franska
Engelska
IMDb SFDb Elonet

Akira Kurosawas drömmar, originaltitel: Yume, är en japansk film från 1990 i regi av Akira Kurosawa.

Filmen består av åtta separata drömsekvenser baserade på Akira Kurosawas egna drömmar. Den röda tråden är människans förhållande till natur och miljö.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I. Solsken i regn[redigera | redigera wikitext]

En pojke blir tillsagd av en kvinna att stanna inne under ett solskensregn, för rävarna har sin bröllopsparad då och vill inte bli störda. Men pojkens nyfikenhet får honom att trotsa hennes vilja och bakom ett träd i den intilliggande skogen bevittnar han i smyg rävarnas bröllopsparad. Han blir upptäckt av rävarna och springer därifrån. Då han kommer hem säger kvinnan att en arg räv har varit förbi huset och lämnat en kniv och att hon inte kan låta honom få komma in i huset igen efter vad han har gjort. Hon ger honom kniven och antyder att han måste ta sitt liv om han inte kan hitta rävarnas gryt under regnbågen och be dem om förlåtelse. Pojken ger sig sedan av mot regnbågen över en blomsterfylld äng.

II. Persikoträdgården[redigera | redigera wikitext]

En pojkes familj har fällt träden i sin persikoträdgård inför dockfestivalen Hinamatsuri. Pojken bråkar med sin storasyster men ser en liten flicka och följer efter henne till trädgården där dockorna från hans systers samling, som visar sig vara pärsikoträdens andar, förebrår honom för de fällda träden. Pojken gråter över att han inte kommer att få se persikoblomningen mer och andarna, som inser hur mycket han älskade persikoträden, låter honom få se den en sista gång. Efter att de dansat för honom spirar åter träden i trädgården.

III. Snöstormen[redigera | redigera wikitext]

Fyra bergsklättrare har gått vilse i en svår snöstorm uppe i bergen. De hittar inte tillbaka till sitt läger och sjunker en efter en ihop utmattade i snön. Klättrarnas ledare ser Snökvinnan som försöker övertala honom att sova i snön. Mannen vill inte lyssna och försöker hitta kraft att fortsätta. Stormen bedarrar plötsligt och han upptäcker att lägret bara ligger några meter bort.

IV. Tunneln[redigera | redigera wikitext]

En officer på väg hem från Andra världskriget kommer till en mörk betongtunnel där han blir mött av en ilsken pansarvärnshund med sprängämnen fastsatta på kroppen. Efter att ha gått in i tunneln och kommit ut på andra sidan följs han av en soldat, spöket efter menige Noguchi som han hade befäl över under kriget. Officern försöker övertala soldaten att han är död och får honom att gå tillbaka in i tunneln. Soldaten kommer emellertid åter ut ur tunneln, nu med hela tredje plutonen, de också döda. Officern försöker övertala dem allihopa att de är döda och ger dem order om att göra en helomvändning och marschera tillbaka in i tunneln. Efter att hela plutonen marscherat tillbaka in i tunneln kommer hunden ut igen och skäller på honom.

V. Kråkor[redigera | redigera wikitext]

En konststudent är på en utställning med tavlor av Vincent van Gogh. Han går in en av tavlorna och möter van Gogh som står och målar i ett fält. De talar med varandra innan van Gogh skyndar vidare. Konststudenten följer efter och letar efter van Gogh i flera av hans målningar. Målningen Vetefält med kråkor spelar en viktig roll i den här drömsekvensen.

Musik: Regndroppspreludiet, op. 28, nr 15 av Frédéric Chopin.

VI. Fuji i rött[redigera | redigera wikitext]

Vulkanen Fuji har fått ett våldsamt utbrott och ett intilliggande kärnkraftverks kärnreaktorer har exploderat vilket färgat hela himlen röd, och människorna flyr i panik ner i havet. Några få människor blir kvar uppe på en klippa. En av dem, en ingenjör, förklarar för de andra att plutonium, strontium och cesium från kärnreaktorerna sprids med vinden och kommer förgifta allt i dess väg.

VII. Den gråtande demonen[redigera | redigera wikitext]

Efter katastrofen är det postapokalyptiska Japan ödelagt. I de dystra dimmiga bergen växer enorma maskrosor. En man möter en vänlig Oni-liknande demon som visar sig vara en strålningsmuterad människa. Demonen berättar att de av strålningen förändrade människorna inte kan dö, vilket gör deras lidande än värre, och att de därför ger ifrån sig sådana hemska ylanden. Demonen blir sedan allt mer fientlig och börjar jaga mannen.

Daiō Wasabi Nōjō i Nagano, Japan, där drömsekvensen Vattenkvarnarnas by spelades in.

VIII. Vattenkvarnarnas by[redigera | redigera wikitext]

En man kommer till en fridfull liten by utmed ett vattendrag med jättelika vattenkvarnshjul. Han möter en 103 år gammal man som håller på att reparera ett av hjulen. Den gamle mannen förklarar att de i byn lever efter enkla principer och utan elektricitet. Efter ett tag kommer en begravningskortege genom byn och den gamle mannen ansluter till den.

Musik: Kaukasiska skisser op. 10, svit 1, nr 2: I byn av Michail Ippolitov-Ivanov.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Akira Kurosawas drömmar, amerikansk titel Akira Kurosawa's Dreams eller Dreams, är en japansk-amerikansk samproduktion. Martin Scorsese spelar Vincent van Gogh i drömsekvensen Kråkor, Steven Spielberg var exekutiv producent för den internationella versionen och George Lucas bolag Industrial Light & Magic gjorde specialeffekterna till Kråkor.[1][2] Akira Kurosawas son Hisao Kurosawa var också en av filmens producenter.[3]

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

  Akira Terao  –  "Jag"
  Mitsuko Baisho  –  "Jag"s mor
  Toshihiko Nakano  –  "Jag" som barn
  Mitsunori Isaki  –  "Jag" som pojke
  Mie Suzuki  –  "Jag"s syster
  Mieko Harada  –  Snökvinnan
  Masayuki Yui  –  Bergsklättrare
  Shu Nakajima  –  Bergsklättrare
  Sakae Kimura  –  Bergsklättrare
  Yoshitaka Zushi  –  Menige Noguchi
  Martin Scorsese  –  Vincent van Gogh
  Toshie Negishi  –  Mamman med barnet
  Hisashi Igawa  –  Ingenjören på kärnkraftverket
  Chosuke Ikariya  –  Demonen
  Chishu Ryu  –  Den gamla mannen

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Full cast and crew imdb.com
  2. ^ Overview imdb.com
  3. ^ Hisao Kurosawa imdb.com

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]