Akronym

Från Wikipedia
Version från den 28 augusti 2015 kl. 07.30 av 83.251.137.225 (Diskussion) (m (typo))
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Akronym (grekiska ακρος, akros, ytterst, och ονυμα, onyma, namn) eller initialförkortning är en förkortning bildad av begynnelsebokstäverna i flera ord eller ordled. Vissa anser att termen "akronym" endast skall användas för initialförkortningar vilka utläses som uttalbara ord i stället för att uttalas bokstav för bokstav.[1] Exempelvis är initialförkortningen Ikea definitivt en akronym, medan CD inte är en akronym enligt den snävare definitionen.

Beskrivning

Ett exempel på en akronym är namnet "Gais" som kommer av begynnelsebokstäverna i det längre namnet "Göteborgs atlet- och idrottssällskap". Andra exempel är:

  • Laser: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation ("ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning")
  • ROM: Read-Only Memory
  • RAM: Random Access Memory
  • Saab: Svenska AeroplanAktieBolaget (före 1968 skrivet SAAB)

Vissa förkortningar innehåller mer än en av ordens begynnelsebokstäver, exempelvis Copco: Compagnie Pneumatique Commerciale, sista delen av företagsnamnet Atlas Copco. Dessa är dock inte akronymer, utan kallas i stället teleskopord.

En rekursiv akronym är en komplex form av akronym, som innehåller bokstäver som är tagna från begynnelsebokstäverna i akronymen själv. Ett exempel från verksamheten för fri programvara är "GNU" som bildats av GNU's not UNIX. Ett annat exempel är sökmotorn BING som bildats av Bing is not Google (vilket är dock obekräftat av upphovsmannen Microsoft [2]).

Apronym är en annan typ av akronym som skapats för att ge en uttalbar och beskrivande förkortning som efterliknar ett redan existerande ord, till exempel KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället) och W.I.T.C.H. (Will, Irma, Taranee, Cornelia, Hay Lin).

Se även

Referenser

  1. ^ Språkdata, Göteborgs universitet. Nationalencyklopedins ordbok (NEO). Bra Böcker AB. ISBN 91-7024-620-3 : "Förkortning som består av initialer och uppfattas som ett namn el. ett ord"
  2. ^ Bing Is Not Google, but it might be better than you think, The Guardian 2009-06-08, läst den 2013-06-01

Externa länkar