Al-Barakat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Al-Barakat är en sorts bankverksamhet enligt principen hawala, som bygger på tillit. En person i ett land är betrodd och tar emot pengar från en person som skall skicka pengar till en annan person. Sedan ringer Al-Barakat-ombudet till ett annat ombud i annat land eller på annan plats och talar om för denne att de skall betala pengarna till en viss person. Al-Barakatsystemet är vanligt förekommande i länder som saknar fungerande banksystem, till exempel Somalia och Kongo-Kinshasa. Al-Barakat har anklagats av USA för att vara en täckmantel för finansiering av terroristverksamhet.

Somaliska Al-Barakat[redigera | redigera wikitext]

Det första somaliska Al-Barakatnätverket grundades 1986 av Ahmed Nur Ali Jimale, som sedan länge bor i Dubai. Rörelsen växte och fick ökad betydelse efter den somaliska centralregeringens fall i början 1990-talet. 2001 var rörelsen verksamma i ett fyrtiotal länder med exilsomalisk befolkning. Efter 11 september-attackerna i USA stoppade den amerikanska regeringen överföringar till Al-Barakat eftersom de misstänktes finansiera terrorverksamhet. I november 2001 fördes den svenska delen av banknätverket, som är baserad i Spånga, upp på FN:s lista över organisationer som misstänks ha samröre med terrorism. 2005 terrorstämplades den även av Europeiska unionen. Terrorstämplingarna gällde även tre svensksomalier med koppling till organisationen, vars tillgångar frystes.

I september 2008 ogiltigförklarade EG-domstolen terrorstämplingen av organisationen. Domstolen var kritisk mot att de tre somaliesvenskarna varken fått bemöta anklagelserna eller fått veta varför de terrorstämplats.[1]. I oktober 2009 avskrevs Al-Barakat från FN:s terrorlista.[2][3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Al-Barakaat får rätt mot EU Dagens Nyheter, 3 september 2008
  2. ^ al-Barakaat stryks från FN:s terrorlista Sveriges Radio - Ekot, 26 oktober 2009
  3. ^ al-Barakaat stryks från FN:s terrorlista Dagens Nyheter, 26 oktober 2009