Alain Baxter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alain Baxter
Alpin skidsport, herrar
Nation: Storbritannien Storbritannien
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Brons Salt Lake City 2002 Slalom

Alain Baxter, född 26 december 1973, är en alpin skidåkare från Skottland. Han är specialiserad på slalom.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Han är son till Iain och Sue Baxter, som båda är medlemmar av det brittiska skid-förbundet, han föddes i Edinburgh. Han är döpt efter den franska skidåkaren Alain Penz som var aktiv under 1970-talet. Vid sexton års ålder, valdes han in i det brittiska skid-förbundet, och har arbetat sig upp genom världsrankingen. Han kom till topp 100 i tid för olympiska vinterspelen 1998 i Nagano.

Olympiska vinterspelen 2002[redigera | redigera wikitext]

Under olympiska vinterspelen 2002 i Salt Lake City, blev Baxter den första britt att vinna en medalj (brons) i alpin skidåkning. Han hade flera kontroverser vid den tiden. Han färgade sitt hår som Skottlands flagga vilket inte uppskattades av Storbritanniens olympiska kommitté som gav honom order om att färga om håret, för de ville skydda bilden av "brittiskhet". Han behöll sitt färgade hår och det kunde tydligt ses när han vann sin medalj.

Alain återvände hem till Aviemore som hjälte och fick åka en parad genom staden.

Men några dagar senare upptäckte Alain att han hade testats positivt för metamfetamin. Efter en överklagelse beslutade IOK att diskvalificera Baxter och var tvungen att lämna tillbaka sin medalj.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Alain Baxter, 16 april 2009.