Alaskan husky

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Alaskan Husky)
Hoppa till: navigering, sök
Alaskan husky
Draghundar av typen alaskan husky

Alaskan husky är en typ av hund, framavlad för att vara en bra slädhund. Den räknas officiellt som blandras, eftersom typen inte är erkänd som egen ras av någon större internationell kennelorganisation. Hunden har sitt ursprung i Nordamerika.

Vad som utgör en alaskan husky är omtvistat. Vissa anser att alla draghundskorsningar kan kallas alaskan husky, andra menar med alaskan husky de hundar som avlats för drag i många generationer med känd härstamning långt bakåt. De flesta hundar som kallas alaskan husky är olika korsningar med siberian husky, men det finns även alaskan husky-hundar där man inte kan spåra sån inblandning på väldigt många generationer. Målet med aveln är de egenskaper som behövs för att vara en bra draghund, medan egenskaper som färg, öronställning eller svans spelar mindre eller ingen roll.

Olika typer[redigera | redigera wikitext]

Alaskan husky är i första hand en hund för den som har ambitioner att tävla. Beroende på vilken disciplin man är intresserad av finns olika typer. Ursprungligen har alaskan husky varit en långdistanshund likt siberian huskyn. Sen 40-talet har man dock avlat på typer med greyhound (och ibland andra vinthundar) i blodet, vilket har gett mer högresta hundar som man ofta tävlat med i kortare discipliner, men det är inte heller ovanligt att man avlat in en del vinthund i hundar för längre discipliner. För längre tävlingar handlar det dock ofta om hundar med en mindre andel vinthund och en större andel polarhund, då egenskaper som päls och köldtålighet är viktiga då, vilket inte gör sig gällande under kortare lopp.

Man har även nyttjat olika fågelhundar i aveln, då oftast vorsteh och pointer. Dessa hundar brukar man se på som smartare än spets- och vinthundskorsningar, och nyttjas gärna främst i spannet på grund av intelligensen. Vissa uppfödare nöjer sig dock inte med fågelhundarnas intelligens, och i vissa individer av alaskan husky kan man även spåra vallhundsblod, till exempel border collie.

Olika uppfödare av alaskan husky-hundar har olika mål med sin uppfödning, och vilka hundar man avlar på påverkas av detta. En del uppfödare har dessutom gett sina egna linjer andra namn än alaskan husky, och dessa hundar kan ofta vara mer homogena än alaskan husky över lag.

Generellt är alaskan husky mer högbent än siberian husky och lite större, den har bra päls men oftast lite mindre än de renrasiga polarhundarna, de har ibland mindre jaktinstinkt än de andra polarhundarna och de är generellt vänliga och lätthanterliga hundar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]