Albins folkhögskola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Albins Folkhögskola
Posthuset som bland annat inrymmer Albins folkhögskola.
SkoltypFolkhögskola
OrtLandskrona
LänSkåne
LandSverige
Grundad2007
ÄgareIdeell förening
Antal eleverca 150-170
Antal lärareca 25
RektorKrister Ramström
WebbplatsAlbins Folkhögskola

Albins folkhögskola (tidigare Örenäs folkhögskola) är en folkhögskola i Landskrona.

Albins folkhögskola har funnits sedan 11 november 2007. Huvudman för skolan är regionala fackliga avdelningar inom LO i Skåne inklusive LO/ABF-distriktet. Skolans namn har bland annat inspirerats av Per Albin Hanssons tal om folkhemmet.

Albins folkhögskola ligger sedan augusti 2012 i gamla Posthuset på Eriksgatan i centrala Landskrona.

Kurser[redigera | redigera wikitext]

Albins folkhögskola har en allmän kurs med samhällsprofil som bedrivs dels på grundskole-, dels på gymnasienivå. Vidare finns det sedan 2010 en SMF-kurs (Studiemotiverande folkhögskolekurs), en 13 veckor lång kurs för långtidsarbetslösa som är ett arbetsmarknadsprojekt med Arbetsförmedlingen och Folkbildningsrådet.

För nyanlända och personer i etableringsfasen ger Albins folkhögskola kurser som Etableringskurs i samarbete med Arbetsförmedlingen, Svenska från dag 1 och Tidiga insatser för asylsökande finansierat av Länsstyrelsen Skåne.

2012 övertog Albins folkhögskola den anrika skrivarlinjen som startade på Fridhems folkhögskola 1985. Denna valde man dock att lägga ner 2018 efter interna stridigheter. Skrivarlinjen fick genast nytt liv som Skrivarskolan i Malmö på Kvarnby folkhögskola redan samma år.

Sedan 2018 har Albins folkhögskola en Socialpedagogisk yrkesutbildning (2 år) och fr.o.m 2020 en Lärarassistentutbildning (1 år).

Källor[redigera | redigera wikitext]

https://www.hd.se/2018-03-20/albins-lagger-ner-skrivarlinjen-elever-rasar?redirected=1/ https://www.landskronadirekt.com/2018/05/28/skrivarlinjen-flyttar-till-malmo/ https://tidningenfolkhogskolan.se/avvecklar-skrivarlinje/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]