Aleksandr Dvornikov

Från Wikipedia
Aleksandr Dvornikov
Född22 augusti 1961 (62 år)
Ussurijsk, Primorje kraj, Sovietunionen
NationalitetRysk
Yrke/uppdragMilitär
Känd förBefälhavare för Rysslands invasion av Ukraina 2022
Aleksandr Dvornikov (nr två från vänster) tillsammans med bland andra Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu (nr tre från vänster) på flygbasen Khmeimim i Syrien den 18 juni 2016, framför ett ryskt attackflygplan av typ Sukhoi Su-35.
Aleksandr Dvornikov 2014.

Aleksandr Vladimirovitj Dvornikov, född 22 augusti 1961 i Ussurijsk i Primorje kraj i Sovjetunionen, är en rysk armémilitär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dvornikov utbildades på Ussurijsk Suvorov militärskola i Ussurijsk, varifrån han examinerades 1978. Han utbildades senare på Moskvas högre befälsskola med examen 1982, varefter han tjänstgjorde i Fjärran Österns militärdistrikt och därefter studerade på Frunze Militärakademi i Moskva till 1991.

Efter att ha tjänstgjort som stabschef vid det Centrala militärdistriktet var Dvornikov under perioden september 2015–juni 2016 befälhavaren över Rysslands krigsförband i Syrien, i samband med Rysslands militära intervention i Syrien 2015.[1] I september 2016 utnämndes han till befälhavare för Södra militärdistriktet.

Rysslands invasion av Ukraina[redigera | redigera wikitext]

Dvornikov deltog i Rysslands invasion av Ukraina 2022. Han har anklagats för att ligga bakom en missilattack mot järnvägsstationen i Kramatorsk den 8 april, vilken bedöms ha dödat och skadat hundratals civila som var på flykt från området.[2]

Efter de ryska invasionsstyrkornas motgångar i norra och västra Ukraina, utsågs Aleksandr Dvornikov i början av april 2022 till befälhavare för de samlade ryska invasionsstyrkorna.[3] I slutet av maj ersattes han av Gennadij Zjidko.[4][5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]