Aleksandr Tvardovskij

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aleksandr Tvardovskij avbildad på ett ryskt frimärke år 2000.

Aleksandr Tvardovskij, född 8 juni 1910 i Zagorye, Guvernementet Smolensk, död 18 december 1971 i Moskva, var en sovjetisk poet och författare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tvardovskij föddes i en rysk familj i Zagorye i Guvernementet Smolensk, där de bodde på en gård som hans far hade köpt i omgångar från The Peasant Land Bank. Tvardovskijs far, som var son till en jordlös soldat, var smed till yrket. Gården var belägen på dålig mark, men fadern var stolt över vad han hade förvärvat genom år av hårt arbete.

Tvardovskij far var en beläst och intelligent man som ofta läste för Aleksandr och resten av familjen. Från tidig ålder blev Aleksandr bekant med verk av Aleksandr Pusjkin, Nikolaj Gogol, Michail Lermontov, Nikolaj Nekrasov och andra. Han började skriva poesi redan som mycket ung. Vid 13 års ålder visade han några av sina dikter för en ung lärare, som gav honom vilseledande kritik och sade till honom att poesi ska skrivas så obegripligt som möjligt. Hans första publicerade dikt var "A New Hut", som trycktes i tidningen Smolensk Village. Efter publiceringen samlade han sina dikter och visade dem för poeten Michail Isakovsky. Tvardonskij erkände senare Isakovskys inflytande och sade att denne hade varit den enda sovjetiska poeten som haft en positiv effekt på honom.

Tvardovskij lämnade byskolan på grund av fattigdom efter bara fyra klasser och ägnade sig helt åt litteraturen. Vid 18 års ålder flyttade han till Smolensk, men lyckades inte hitta litterärt arbete. Under vintern 1930, efter att ha besökt Moskva, återvände han till sin hemby. Under denna period genomgick han ett pedagogiskt institutet med hjälp av en partifunktionär, men avslutade inte sina studier där. Han avslutade sin utbildning senare vid Institutet för historia, filosofi och litteratur i Moskva. Hans dikt Landet Muravia skrevs under 1934-36 och fick ett positivt mottagande av kritikerna. Denna dikt, tillsammans med hans andra tidiga berättande dikt Vägen till socialismen (1931), var produkter av Tvardovskijs försök att komma till rätta med kollektiviseringen i landet. Han tilldelades Stalin-priset för Landet Muravia.

År 1939 deltog han i marschen i västra Vitryssland, och i vinterkriget, där han var en del av en "författarebrigad" som skrev patriotiska vers. Han anslöt sig till Sovjetunionens kommunistiska parti 1940 och var krigskorrespondent under andra världskriget. Tidigt under kriget började han självständigt arbeta på sin dikt Vasili Tyorkin.

Under efterkrigstiden tjänstgjorde han som chefredaktör för Novyj mir, en inflytelserik litterär tidskrift, och blev tidningens chefredaktör 1949. Han avskedades från sin tjänst 1954 efter publicering officiellt oacceptabla artiklar av V. Pomerantsev, Fjodor Abramov och M. Shcheglov, men återkom på posten i juli 1958.

År 1963 publicerade Tvardovskij en kort satirisk dikt med titeln "Tyorkin i den andra världen", där Tyorkin får reda på att helvetet är en väldigt lik vardagen i Sovjetunionen. År 1970 avgick Tvardovskij från Novy Mir, trots detta tilldelades han röda fanans orden "för tjänster i utvecklingen av Sovjetisk poesi" samma år, och statens litteraturpris år 1971 i Moskva.

Hedersbetygelser[redigera | redigera wikitext]

Tvardovskij tilldelades:

En mindre planet 3261 Tvardovskij, som upptäcktes av den sovjetiska astronomen Nikolaj Tjernych, 1979 är uppkallad efter honom[1].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Referenser[redigera | redigera wikitext]