Aleksej Navalnyj

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aleksej Anatoljevitj Navalnyj
Alexey Navalny
Född 4 juni 1976 (39 år)
Ryssland Butyn
Nationalitet Ryssland Rysk
Känd för Politisk och social aktivism, bloggande.

Aleksej Anatoljevitj Navalnyj (ryska: Алексей Анатольевич Навальный), född 4 juni 1976 i Butyn, strax väster om Moskva, är en rysk politisk aktivist och bloggare. Hans blogg och de demonstrationer han hjälpt att organisera har riktat udden mot korruptionen och partiet Enade Ryssland - ett parti han kallat "Tjyvarnas och bedragarnas parti". Han har fru och två barn.

När han började sin bana som aktivist var han minoritetsägare i några börsnoterade, halvstatliga storföretag. Genom att vara delägare i dessa bolag, hade han rätt till insyn i dem. Han förnekades dock denna insyn, men försökte i sitt yrke som jurist ändå få detta, dock utan framgång. Ett exempel på detta var då banken VTB köpte ett stort antal kinesiska olje­borrningsanläggningar, en händelse som blev mycket omtalad. Navalnyj blev under 2007 utesluten ur det ryska liberala oppositionspartiet Jabloko på grund av sin nationalism. Hans stöd till Chvatit kormit Kavkaz[1] (Sluta mata Kaukasus) är även det en nagel i ögat på Kreml.

Han grundade i december 2010 Rospil ett mycket omtalat projekt och webbsajt med målet att avslöja och anmäla korruption i samband med offentliga upphandlingar. Rospil, som har flera heltidsanställda jurister, finansieras helt genom gräsrotsfinansiering.

I april 2012 blev Navalnyj utnämnd av Time Magazine till en av världens 100 mest inflytelserika personer.[2]

Han har även grundat den nationaldemokatiska rörelsen "Narod".[3]

Den 18 juli 2013 dömdes han till fem års fängelse för förskingring.[ifrågasatt uppgift] EU:s utrikeschef Catherine Ashtons talesperson framför att hon är "oroad över den fällande domen".[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rysslandsjournalisten Anna-Lena Lauréns blogg, 2011-11-03
  2. ^ Time Magazines artikel om Navalnyj 2012-04-18
  3. ^ Aleksej Navalnyj, en högernationalist i demokratins tjänst
  4. ^ Sveriges Radio: Aleksej Navalnyj döms till fem års fängelse (Publicerat 18 juni 2013, kl. 12.15)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]