Alex Jones

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alex Jones
Jones 2017.
FöddAlexander Emerick Jones
11 februari 1974 (46 år)[1]
Dallas, Texas, USA
NationalitetAmerikan
Yrke/uppdragDokumentärfilmare
Konspirationsteoretiker
År som aktiv1996- idag

Alexander Emerick "Alex" Jones, född 11 februari 1974[1] i Dallas, Texas, är en amerikansk journalist och dokumentärfilmare som driver den konspiratoriska sajten Infowars[2]. Han betraktar sig som libertarian och paleokonservativ.[3][4][5] Han växte upp i förorten Rockwall. Han är känd för sin framträdande ställning inom den så kallade sanningsrörelsen, som menar att händelserna kring 11 september 2001 planerades och genomfördes av personer inom den amerikanska regeringen, och att Rothschild-släkten är en av de egentliga makthavarna i världen och ingår som navet i en osynlig världsregering.

Jones började sin radiokarriär 1996 på radiostationen KJFK 98.9 FM i Austin. Han bytte senare till Republic Radio med sin show The Alex Jones Show 1997. Jones sänder fortfarande på WWCR Nashville och på gcnlive. Han uppträder även på prisonplanet.tv med reguljära rapporter, och sänder även i Austin.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jones började sin karriär i Austin med en pratshow på lokal TV. 1997 släppte han sin första dokumentärfilm America Destroyed By Design. Två år senare vann han årets Austins Best-omröstning. Senare samma år fick han sparken från sin radiokanal KJFK-FM. Anledningen var att det på grund av Jones var svårt att göra reklam för kanalen, samt att Jones vägrade att ta till sig andra perspektiv. Jones menade att det var ett politiskt drag att få bort honom från kanalen. Han hävdade att han blivit tillsagd elva veckor tidigare att sluta anklaga dåvarande presidenten Bill Clinton och många andra politiker samt att sluta rikta anklagelser mot marinkåren.

2000 infiltrerade Jones och filmaren Mike Hanson Bohemian Grove och filmade en ceremoni med dold kamera, "The Cremation of Care", där en docka föreställande ett människooffer till en gigantisk uggla i trä som symbol för Molech, ingick som ett av inslagen. Detta inför den församlade ekonomiska och politiska eliten i USA och västvärlden. Bohemian Grove är en plats i norra Kalifornien där just rika finansiärer och politiker samlas under två veckor varje sommar och gör upp detaljplanerna för världspolitiken det närmaste året. Bland dem som har vistats där regelbundet är Richard Nixon, Henry Kissinger, Ronald Reagan och minst tre generationer av Bush-familjen; Prescott Bush, George H. W. Bush och George W. Bush. Platsen i sig är hemlig och avstängd. Man kan se vad Jones filmade i hans dokumentärfilm "Dark Secrets: Inside Bohemian Grove". Hanson skrev om sina upplevelser i boken "Bohemian Grove: Cult of Conspiracy".

I juli 2002 startade Jones "Save The Bill of Rights Campaign" som ett motstånd till Patriot Act. Samma år släppte han även filmen "9-11: The Road to Tyranny".

Den 20 mars 2006 gästade skådespelaren Charlie Sheen Alex Jones radioshow. Mötet visade att Jones och Sheen delade konspirationsteorier om 11 september 2001 och då främst när det gäller teorin att regeringen planterade sprängämnen veckorna före attackerna.

I augusti 2006 förutspådde Jones en massiv våg av terrorattacker som alla skulle vara iscensatta, och där den enligt honom kontaktorganisationer till CIA Hezbollah eller Al-Qaeda skulle få skulden. Dessa attacker skulle inleda tredje världskriget, och samtliga händelser skulle slå in innan slutet på oktober. Nyhetsbyrån Fox News rapporterade Jones varningar och påstod att Jones även hade förutspått 11 september 2001. Men attackerna uteblev. Jones sade senare på sin egen radioshow att ett ökat folkligt medvetande hade stoppat attackerna.

I oktober 2006 havererade ett litet privatplan i New York, som ägdes av Cory Lidle, spelare i baseboll-laget New York Yankees. Jones hävdade att haveriet var en konspiration som skulle få det amerikanska folket att minnas 11 september och rösta på Republikanerna. Rush Limbaugh läste upp Jones teori och förlöjligade den i sin radioshow.

Politisk åskådning och ställningstaganden[redigera | redigera wikitext]

Alex Jones baserar i stort sina politiska åsikter på sin tolkning av USA:s konstitution, vilket innebär bland annat yttrande-, åsikts- och religionsfrihet, rätt till självförsvar genom vapeninnehav samt rätten till ett privatliv. Dessa teman är återkommande inslag i hans radioprogram. Han är motståndare till fri abort.

Den nya världsordningen[redigera | redigera wikitext]

Jones anser att det finns element inom den amerikanska regeringen vars agenda är att försvaga USA och dess självständighet, att Europeiska unionen är en början på en världsregering och att USA håller på att integreras med EU, som i sin tur styrs av Världsbanken, som vanliga stater inte har någon makt över. Denna konspiration kallas ofta Den nya världsordningen, och bland annat påstås den styrande makten bakom det hela vara den hemliga gruppen Illuminati.

Befolkningsminskning[redigera | redigera wikitext]

Jones menar att det finns en global konspiration som syftar till att minska jordens befolkning med flera miljarder, och att det byggs bunkrar för regerings- och bankchefer att gömma sig i när ett eventuellt luftburet ebolavirus skulle släppas ut. Denna feber skulle döda 90 % av jordens befolkning och 99 % av alla som den kommer i kontakt med. I övrigt menar Jones att det förekommer cancervirus i vacciner och avråder alla lyssnare från att ta dessa. Förutom detta menar han att mat och dricksvatten förgiftas med livsfarliga gifter som exempelvis fluor, vilket enligt honom har orsakat den stora ökningen av antalet cancerfall. Han menar att det sker delvis för att ta död på individer men också för att minska fertiliteten, vilket han menar har orsakat de låga födelsetalen i västvärlden samt Japan. Han hävdar också att den globala eliten har tillgång till levnadsförlängande teknik som möjligtvis skulle kunna göra evigt liv möjligt genom att plantera nya organ och celler i halvmänskliga djurkorsningar.

Egna medier[redigera | redigera wikitext]

Webbplatser[redigera | redigera wikitext]

Jones har sitt eget nätverk av webbplatser med huvudsajten Infowars.com. I juni 2001 startade Jones hemsidan Prisonplanet.com och år 2004 öppnade Prisonplanet.tv, där man kan se hans dokumentärfilmer, arkiv på hans intervjuer, videoklipp och digitala versioner av böcker som Jones skrivit. Jones har även sin egen webbservice, Infowarsnetwork.com.

Jones hävdade i januari 2007 att genomsnitt fem miljoner personer i veckan besöker hans webbplats Prisonplanet.com.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Jones har producerat ett antal filmer om en kommande framtida totalitär världsregering, avskaffandet av amerikaners friheter och självständighet, regeringens maktmissbruk och korrupta storföretag. Jones säger att han spelar in en ny film om det han anser är en del av "den nya världsordningen".

Lista över Alex Jones filmer:

 • America Destroyed By Design (1997) - Alex Jones första dokumentärfilm. Jones åker runt i USA och diskuterar hur han känner om att USA:s självständighet säljs ut och undermineras av den globala makteliten.
 • America Wake Up (Or Waco) (2000) - En dokumentär om Waco-incidenten och vad som hände efter.
 • Comprehensive Annual Financial Reports Exposed (2000) - Jones intervjuar Walter Burien.
 • Dark Secrets: Inside Bohemian Grove (2000) - Filmen där Jones och vännen Mike Hanson infiltrerar Bohemian Grove och filmar en ceremoni.
 • Police State 2000 (2000) - Jones fokuserar på hur polismakten i USA militariseras.
 • Police State 2: The Takeover (2000) - Den andra delen i "Police State"-serien. Jones anser att folk lätt accepterar ett hårt kontrollerat samhälle och övervakning.
 • Masters of Terror (2002) - Jones förklarar varför han tror att övermakten skapar terrorism för att få befolkningen att stöda olika krig i syfte att kontrollera jordens kvarvarande naturresurser.
 • Matrix of Evil (2003) - En samling av olika tal och konversationer med Jones, Ron Paul, Craig Roberts, Cynthia McKinnsey och aktivisten Frank Morales.
 • American Dictators: Documenting the Staged 2004 Election (2004) - Dokumentation om de primära presidentkandidaterna i det amerikanska presidentvalet 2004.
 • Martial Law 9/11: Rise of the Police State (2005) - Jones dokumenterar hur samhället håller på att bli en polisstat.
 • The Order of Death (2005) - Jones hävdar att Bohemian Grove, frimurarna och Illuminati i hemlighet och indirekt styr världen.
 • TerrorStorm: A History of Government-Sponsored Terrorism (2006) - En 110 minuter lång pratshow med snabba växlingar av stillbilder och filmklipp som illustrationer, där Jones "avslöjar" att det är USA, Storbritannien och Israel som står bakom de flesta, kanske alla terroristattackerna, inklusive 9/11, samt påvisar hur farligt just USA-regeringens propaganda är.
 • Endgame: Blueprint for Global Enslavement (2007): I denna dokumentär gör Jones gällande att en liten grupp konspiratörer har kontrollerat världshistorien ända sedan första världskrigets utbrott. I detta dokumenterar han också en påstådd komplott som ska minska jordens befolkning med åtskilliga miljarder människor, däribland luftburen ebolafeber, som han menar snabbt skulle döda 90 % av jordens befolkning.
 • 911 Chronicles (Truth Rising) (2008)
 • The Obama Deception (2009) - En olycksbådande granskning av det hemlighetsmakeri som pågår bakom kulisserna av den amerikanska politiken. Barack Obama framställs som en marionett i mäktiga gruppers hand, samt som en agent för deras intressen och den nya världsordningen.
 • Fall of the Republic (2009) - Filmen handlar om hur USA förs djupare och djupare in i en depression, och hur Obama med sina medhjälpare från Federal Reserve och bankdirektörerna med flit försöker förstöra världsekonomin för att sätta upp en världsregering.

Jones nämnde på sin radioshow att han just nu[när?] jobbar på en uppföljare till Endgame, i vilket han kommer att ta upp ämnen som "chemtrails" och år 2012.

Jones är också skådespelare i två filmer som gjorts av Richard Linklater:

 • Waking Life (2001) - Spelar (förmodligen) sig själv, i ett klipp då han sitter i en bil och kommenterar den nya världsordningen.
 • A Scanner Darkly (2006) - Spelar "sig själv" igen, då han står på en gata och protesterar mot Substans D, en drog som spelar en central roll i filmen. En skåpbil åker upp och maskerade män plockar in honom i bilen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Alex Jones - Info | Facebook” (på engelska). Arkiverad från originalet den 24 maj 2018. https://web.archive.org/web/20180524150337/https://www.facebook.com/AlexanderEmerickJones/info/?tab=page_info. Läst 25 september 2019. 
 2. ^ Rachel Dicker (14 november 2016). ”Avoid These Fake News Sites at All Costs” (på engelska). usnews.com (U.S. News & World Report). https://www.usnews.com/news/national-news/articles/2016-11-14/avoid-these-fake-news-sites-at-all-costs. Läst 1 augusti 2019. 
 3. ^ Roddy, Dennis B. (April 10, 2009). ”An Accused Cop Killer's Politics”. Slate. http://www.slate.com/id/2215826/. Läst 23 juli 2009. 
 4. ^ Payton, Matt (18 oktober 2016). ”Hillary Clinton says Donald Trump is using 'alt-right' conspiracy theorist's talking points”. The Independent. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-elections/hillary-clinton-donald-trump-alt-right-conspiracy-theorist-alex-jones-talking-points-a7365791.html. Läst 23 oktober 2016. 
 5. ^ Stack, Liam (14 november 2016). ”Globalism: A Far-Right Conspiracy Theory Buoyed by Trump”. The New York Times (The New York Times). https://www.nytimes.com/2016/11/15/us/politics/globalism-right-trump.html?_r=0. Läst 19 februari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]