Alex Voronov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alex Voronov
Alex-voronov-2014-06-03.jpg
Född28 augusti 1975 (47 år)
Odessa
MedborgarskapSverige
Utbildad vidHandelshögskolan i Stockholm Arbcom ru editing.svg
SysselsättningJournalist
Redigera Wikidata

Alex Voronov, född 28 augusti 1975[1] i Odessa i Sovjetunionen, är en svensk journalist som sedan 2002 arbetar som ledarskribent och senare politisk redaktör på liberala Eskilstuna-Kuriren.

Alex Voronov har engagerat sig som debattör och expert i samhällsfrågor som rör bland annat Ukraina, Ryssland, Vitryssland och Tjetjenien. Han är född av en rysk mor och en far från Uganda men är uppvuxen i Ryssland. Till Sverige flyttade han vid tio års ålder.[2]

Voronov har tidigare varit aktiv vid Swedish International Liberal Centre, som har anknytning till Liberalerna. Han har studerat vid Handelshögskolan i Stockholm och varit gästskribent i de liberala tidningarna Västerbottens-Kuriren och Nerikes Allehanda. Han var vikarie på ledarredaktionen på Nerikes Allehanda mellan juni 2001 och februari 2002.

År 2005 belönades Alex Voronov med Liberala skrivarpriset av Liberal Press i samband med Liberala dagen och Sveriges vänsterpressförenings hundraårsjubileum. Han har intervjuats som politisk expert i Studio Ett i Sveriges Radio P1 och Agenda i SVT 1. Han fick Hummerkniven för år 2015 och Bertil Ohlin-medaljen i guld av Liberala ungdomsförbundet 2016.

Referenser[redigera | redigera wikitext]