Alexa Internet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alexa Internets logo.
Skärmdump av hemsidan av Alexa.com.

Alexa Internet är ett amerikanskt Internetföretag, grundat 1996 i San Francisco av Brewster Kahle och Bruce Gilliat. Företaget har utvecklat Alexa toolbar, ett tilläggsprogram (plugin) för webbläsare, som ger användaren bakgrundsinformation om de besökta webbplatserna. I gengäld förmedlar verktygsfältet statistik om surfningen tillbaka till företaget, som sammanställer en rankning av världens mest besökta webbplatser. Alexa Toolbar fanns länge enbart för Internet Explorer, men sedan 2007 finns även en version för Mozilla Firefox.

Företaget Alexa Internet såldes 1999 till e-handeln Amazon.com.

1 maj 2022 upphörde Alexa med sin verksamhet.[1]

Alexa-rankning[redigera | redigera wikitext]

Alexa-rankning är ett begrepp som används vid bedömande av en webbplats popularitet. Begreppet syftar på den position (rankning) en viss webbplats har i Alexas topplistor. Ju lägre siffra desto populärare är webbplatsen. Datan som ligger till grund för topplistorna samlas in genom Alexa Toolbar som analyserar surfarens beteende. Då användarbasen allmänt inte ses som representativ för den genomsnittlige surfaren är rankningens relevans ifrågasatt.[2]

Alexa är det latinska namnet för ett släkte av ärtväxter, men troligare är att företaget fått sitt namn av det antika biblioteket i Alexandria, ett uttryck för grundaren Brewster Kahles strävan att samla all världens kunskap.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”End of Service Notice” (på engelska). Alexa. Arkiverad från originalet den 2 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090302215553/https://www.alexa.com/. Läst 4 juni 2022. 
  2. ^ Arrington, Michael (25 november 2007). ”Alexa's Make Believe Internet”. http://social.techcrunch.com/2007/11/25/alexas-make-believe-internet/. Läst 26 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]