Alexander Herr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alexander Herr
Backhoppning, herrar
Nation: Tyskland Tyskland
Världsmästerskap
Guld Lahtis 2001 Lag stor backe
Brons Lahtis 2006 Lag normalbacke
Världsmästerskap i skidflygning
Brons Kulm 2006 Lag

Alexander Herr, född 4 oktober 1978 i Furtwangen im Schwarzwald, är en tysk tidigare backhoppare. Han representerade SC Villingen och SV Schonach/Rohrhardsberg.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Alexander Herr började med backhoppning som fyraåring. Hans första framgångar kom under junior-VM 1993 i Harrachov i Tjeckien. han vann en bronsmedalj i båda tävlingarna, individuellt och i laghopp. Han vann guld i lagtävlingen under junior-VM 1995 i Gällivare i Sverige och även i junior-VM 1996 i Asiago i Italien.

Herr debuterade i världscupen 10 december 1994 i Harrachov där han blev nummer 26. Han var första gången på prispallen i världscupen 10 mars 2004 i deltävlingen Kuopio i Finland där han blev nummer tre efter norrmännen Bjørn Einar Romøren och Roar Ljøkelsøy. Herr tävlade 11 säsonger i världscupen. Han blev nummer 24 sammanlagt säsongen 2004/2005, vilket är hans bästa resultat i världscupen.

Alexander Herrs första och enda Skid-VM var i Lahtis i Finland 2001. Han vann to VM-medaljer, en bronsmedalj i normalbacken, efter Österrike och Finland, och en guldmedalj i lagtävlingen i stora backen. Tyskland vann klart före Finland och Österrike. I de individuella tävlingarna blev Herr nummer 7 i stora backen och nummer 16 i normalbacken.

I VM i skidflygning 2006 i Kulm i Bad Mitterndorf i Österrike vann Herr en bronsmedalj tillsammans med lagkamraterna Michael Neumayer, Georg Späth och Michael Uhrmann i lagtävlingen. Tyskland var 123,2 poäng efter norska laget och 103,2 poäng efter Finland. I den individuella tävlingen blev Alexander Herr nummer 21.

Herr deltog i olympiska spelen 2006 i Turin i Italien. Han deltog endast i tävlingen i normalbacken i Pragelato och slutade på en delad 21:e plats, 23,5 poäng från en medalj.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Efter en schism med den tyska landslagsledningen vid de olympiska vinterspelen i Turin 2006 valde Alexander Herr efter tillstånd från tyska skidförbundet att träna med svenska skidförbundet från och med säsong 2006/2007. Han sökte även svenskt medborgarskap med förhoppning om att få tävla för Sverige i framtiden, men nekades. Sedan tränade han med polska landslaget och kunde möjligen uppnå polsk medborgarskap då hans mor var polsk. Sommaren 2007 avslutade han dock sin idrottskarriär.[1]

Alexander Herr funderade senare på att göra come-back.[2] Han startade i två tävlingar i FIS-Cup 2009 och hade som mål att starta i OS 2010 i Vancouver i Kanada. Han misslyckades dock, bland annat på grund av sjukdom.

Senare karriär[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2008 har Alexander Herr ingått i tänarteamet till damlaget till Bundesligalaget SC Freiburg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]