Alexander L. Kielland (oljeborrplattform)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alexander L. Kielland.

Alexander L. Kielland var en norsk oljeplattform stationerad i Ekofiskfältet i Nordsjön, som under en storm den 27 mars 1980 slog runt, varvid 123 människor omkom.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Plattformen var ursprungligen en flytande, flyttbar rigg konstruerad för oljeprospektering, och ägdes av det amerikanska företaget Phillips Petroleum. Den var döpt efter den norske författaren Alexander Lange Kielland.

En del av ett stag som gick sönder.

Efter att under 40 månaders tid ha varit i drift för provborrningar kom plattformen istället att användas som bostadsplattform för den närliggande plattformen Edda.

Den 27 mars 1980 kl 18.30, när merparten av de ombordvarande befann sig i plattformens biograf, brast ett av de stag som säkrade ett av de fem ben som plattformen stod på. Orsaken till detta visade sig senare vara sprickor i staget som troligen uppstått redan då plattformen tillverkades. Vädret var mycket dåligt, med vind av stormstyrka och upp till orkan i byarna. Våghöjden var cirka 8 till 10 meter. Plattformen, som med intakt struktur byggts för att klara våghöjder upp till 30 meter, kom snabbt att få en slagsida på 40 grader. Kombinerat med det mycket hårda vädret förlorade plattformen sin stabilitet, som 20 minuter efter att man hört de första oljuden då staget brast kantrade och vände sig upp och ner.

Efter olyckan låg plattformen kvar flytande i havet i upp-och-ner-vänt läge, med bostadsdelarna liggande så långt under havsytan på ett så stort djup att dykinsatser för att söka efter kvarlevor eller söka efter ledtrådar till haveriet var i stort sett omöjliga. Efter en omfattande debatt bestämdes att plattformen skulle vändas på rätt köl för att i möjligaste mån kunna bärga kvarlevor efter de omkomna, samt möjliggöra inspektionsinsatser i haveriutredningen.

Vid olyckan räddades 89 människor medan 123 omkom. Av de 123 omkomna återfanns 87 medan 36 saknades[2]. Efter vändningen i 1983 fann man ytterligare 6 av de 36 saknade.[3]

Plattformen bogserades till Stavanger där den 1983 vändes på rätt köl och undersöktes på olika sätt. Därefter bogserades den iväg till Nedstrandsfjorden, där den i november 1983 sänktes på 700 meters djup.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars Johansson (23 februari 2017). ”Norska oljearbetare evakuerade från plattform”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/nyheter/varlden/norska-oljearbetare-evakuerade-fran-plattform/. Läst 17 mars 2017. 
  2. ^ NOU 1981:11, s. 163
  3. ^ Alexander L. Kielland-ulykken Store norske leksikon