Alexander L. Kielland (oljeborrplattform)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alexander L. Kielland.

Alexander L. Kielland var en norsk oljeplattform stationerad i Ekofiskfältet i Nordsjön, som under en storm den 27 mars 1980 slog runt, varvid 123 människor omkom.[1]

Plattformen ägdes av det amerikanska företaget Phillips Petroleum och var döpt efter den norske författaren Alexander Lange Kielland.

En del av ett stag som gick sönder.

Efter 40 månaders drift användes inte plattformen längre för borrning utan nyttjades som kvarter för den närliggande plattformen Edda. Den 27 mars 1980 kl 18.30, när merparten av de ombordvarande befann sig i plattformens biograf, brast ett av de stag som säkrade ett av de fem ben som plattformen stod på. Orsaken till detta visade sig vara sprickor i staget som troligen uppstått redan då plattformen tillverkades. Vädret var mycket dåligt, med vind av stormstyrka och upp till orkan i byarna. Våghöjden var cirka 8 till 10 meter. Plattformen, som byggts för att klara våghöjder upp till 30 meter, kom snabbt att luta med 40 grader, något som blev för mycket i kombination med det dåliga vädret. 20 minuter efter att man hört de första oljuden då staget brast kantrade plattformen och vände sig upp och ner.

Vid olyckan räddades 89 människor medan 123 omkom. Plattformen bogserades senare till Stavanger och 1983 vändes den på rätt köl, undersöktes och i november sänktes Alexander Kielland på 700 meters djup i Nedstrandsfjorden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars Johansson (23 februari 2017). ”Norska oljearbetare evakuerade från plattform”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/nyheter/varlden/norska-oljearbetare-evakuerade-fran-plattform/. Läst 17 mars 2017.