Alexandra, grevinna av Frederiksborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alexandra, grevinna av Frederiksborg
Prinsesse Alexandra.jpg
FöddAlexandra Christina Manley
30 juni 1964[1][2] (55 år)
HongkongKina
MedborgarskapDanmark
Utbildad vidIsland School Blue pencil.svg
SysselsättningSkribent, sångare
ReligionAnglikan och Danska folkkyrkan
Make/makaJoachim av Danmark
(g. 1995–2005)
Martin Jørgensen
(g. 2007–2015)
BarnNikolai av Danmark (f. 1999)[3]
Prins Felix av Danmark (f. 2002)[3]
FöräldrarRichard Nigel Manley[3]
Christa Nowotney[3]
UtmärkelserFinlands Vita Ros’ orden
Rumänska Stjärnans orden
Elefantorden (1995)[4]
Adolf av Nassaus civil- och militärförtjänstorden
Redigera Wikidata

Alexandra Christina, grevinna av Frederiksborg, Alexandra Christina Manley, tidigare prinsessan Alexandra, född 30 juni 1964 i Hongkong, är en tidigare medlem av Danmarks kungahus.

Alexandra är dotter till Richard Nigel Manley och Christa Nowotny. Hon gifte sig den 18 november 1995 med Joachim av Danmark och tillsammans fick de två söner, prins Nikolai och prins Felix. I september 2004 hade paret separerat och ansökte om skilsmässa, vilken gick igenom i april 2005. Sedan paret skildes tituleras hon "Hennes Excellens Alexandra Christina, grevinna av Frederiksborg". Den 3 mars 2007 gifte hon om sig med Martin Jørgensen (född 1978).

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Alexandra är den äldsta av Richard Nigel Manleys och Christa Maria Manleys döttrar. Hennes far var direktör i ett försäkringsbolag och modern chef för ett kommunikationsföretag. Alexandra Manley studerade internationell företagsekonomi på universitet i Österrike, Japan och Storbritannien. Mellan 1990 och 1995 arbetade hon hos GT Management (Asia) Ltd. i Hongkong.

Äktenskap och barn[redigera | redigera wikitext]

Alexandra träffade prins Joachim på en fest i Hongkong, där han arbetade för det danska transportföretaget Maersk. En romans spirade under senhösten 1994, paret förlovade sig och åkte väg på en gemensam semester till Filippinerna. Deras förlovning offentliggjordes i maj 1995. Den 18 november 1995 gifte sig paret i kapellet på Frederiksborgs slott, och bröllopsfesten hölls på Fredensborg.

När Alexandra gifte sig var hon tvungen att avsäga sig sitt brittiska medborgarskap och ge upp sin karriär inom marknadsföring.

Alexandra har två barn tillsammans med prins Joachim:

  1. Prins Nikolai William Alexander Frederik, född 28 augusti 1999
  2. Prins Felix Henrik Valdemar Christian, född 22 juli 2002

Livet som prinsessa[redigera | redigera wikitext]

Prinsessan Alexandra blev omedelbart omåttligt populär i sitt nya hemland. Känd för sitt modemedvetande och sitt välgörenhetsarbete kallades hon snart för Nordens prinsessan Diana. Hennes modersmål är engelska och tyska, och hennes flytande tyska hjälpte henne säkerligen att snabbt lära sig danska. Efter bara ett par år talade hon danska flytande, nästan helt utan brytning vilket om möjligt gjorde henne än populärare hos den danska befolkningen.

Alexandra talar också kantonesiska då hon växt upp och studerat i Hongkong.

Separation och skilsmässa från prins Joachim[redigera | redigera wikitext]

16 september 2004 offentliggjordes att paret ville skiljas, den första kungliga skilsmässan i Danmark sedan 1846. Den 8 april 2005 vann skilsmässan laga kraft.

Efter skilsmässan från prins Joachim[redigera | redigera wikitext]

I februari 2007 meddelade det danska kungahuset på sin webbplats att prinsessan Alexandra ämnade gifta om sig med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen. Så skedde den 3 mars 2007, och Alexandra upphörde därmed att vara medlem av det danska kungahuset. Hennes titel blev fortsättningsvis "Alexandra Christina, grevinna av Fredriksborg". Alexandra kom trots att hon gift om sig att erhålla apanage, som dock blev skattepliktigt. Efter giftermålet bosatte sig paret i villan på Østerbro i Köpenhamn, tillsammans med de barn som Alexandra har med prins Joachim. I september 2015 meddelades det via ett pressmeddelande att paret skulle skiljas.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 27 april 2014, licens: CC0
  2. ^ Darryl Roger Lundy, The Peerage, The Peerage person ID: p4053.htm#i40524, omnämnd som: Alexandra Christina Manley
  3. ^ [a b c d] Darryl Roger Lundy, The Peerage
  4. ^ läs online,
  5. ^ http://www.dr.dk/nyheder/indland/grevinde-alexandra-skal-skilles-fra-martin-joergensen Läst 4 april 2016