Alexandra Coelho Ahndoril

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alexandra Coelho Ahndoril
Alexandra Coelho Ahndoril 01.JPG
PseudonymLars Kepler
Född2 mars 1966 (51 år)
Helsingborg
YrkeFörfattare, litteraturkritiker
NationalitetSvensk och halv portugis
SpråkSvenska
Framstående verkHypnotisören
Make/makaAlexander Ahndoril

Alexandra Coelho Ahndoril, född 2 mars 1966 i Helsingborg, är en svensk författare som även skriver litteraturkritik i Göteborgs-Posten och DN. Hon bor numera i Stockholm.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ahndoril intresserade sig tidigt för teater och arbetade som ung vid Helsingborgs stadsteater och i fria teatergrupper. Hon kom in på Teaterhögskolan i Stockholm 1992 men hoppade av när hon upptäckte att hon inte ville bli skådespelare. Hon är doktorand vid Stockholms universitet och arbetar på en avhandling i litteraturvetenskap om poeten Fernando Pessoa.

Som författare har Ahndoril flera havererade romanprojekt bakom sig, men hennes debut 2003 med Stjärneborg, en roman om Tycho Brahes livsgärning, blev framgångsrik. Romanen var en del i en romanserie i tre delar om personer som påverkat historien på olika sätt. Andra delen, Birgitta och Katarina, kom 2006 och behandlar Heliga Birgitta. År 2009 fulländades serien med romanen Mäster, som handlar om den socialistiske agitatorn August Palm. Mäster har överlag fått mycket bra kritik, bland annat gav Gomorron Sveriges bokrecensent Magnus Utvik romanen betyget fem och Lennart Bromander i Aftonbladet berömde "rikedomen, värmen, färgerna och rytmen i Alexandra Coelho Ahndorils språk, som skapar oss en ny bild av August och Johanna Palm."[1][2]

Ahndoril har en svensk far och en portugisisk mor. Hon är gift med författaren Alexander Ahndoril och paret har tre döttrar. Tillsammans med sin man har Ahndoril skrivit romanerna Hypnotisören, Paganinikontraktet och Eldvittnet under pseudonymen Lars Kepler och nått en världspublik.[3]

Hon blev nominerad till Vänsterpartiets riksdagslista inför valet 2010, men drog tillbaka sitt namn för att hon befann sig i en längre skrivarprocess.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2015 – Playground (som Lars Kepler)
  • 2016 – Kaninjägaren (som Lars Kepler)

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Lars Kepler är pseudonym för författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mäster av Alexandra Coelho Ahndoril Arkiverad 6 september 2009 hämtat från the Wayback Machine.. SVT, den 31 augusti 2009. Läst 3 september 2009.
  2. ^ Mästerligt. Aftonbladet, den 21 augusti 2009. Läst 3 september 2009.
  3. ^ Paret Ahndoril bakom pseudonymen Kepler. DN, den 11 augusti 2009. Läst 11 augusti 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]