Alexandra Zazzi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alexandra Zazzi på Bokmässan 2009.

Maria Alexandra Paula Louise Jademyr Zazzi, född 7 juni 1966 i Stockholm och uppvuxen i Rapallo i Italien, är en svensk kock, matskribent, föreläsare, kokboksförfattare och moderator.

Hon är också den första kvinnliga vinnaren av dokusåpan Expedition Robinson.

Zazzi har efter Expedition Robinson varit programledare för matprogrammet KöketTV4 och Meny i Sveriges Radio P1. Dessutom har hon varit reporter i Spårlöst försvunnen i TV3, samt medverkat i många andra radio- och tv-program. Zazzi skriver om mat och gör reportage för ett flertal tidningar. Hon är krönikör för Göteborgs-Posten och frilansande matskribent för diverse tidningar. Varje lördag pratar hon matklassiker i P4- extra.

Välgörenhetsarbete[redigera | redigera wikitext]

Alexandra är engagerad i diverse välgörenhetsorganisationer och sommaren 2013 & 2014 cyklade hon till Paris för Barncancerfonden.[1]

För Stadsmissionen har hon flera gånger sprungit Göteborgsvarvet[2] och serverar sin tomatsoppa vid målområdet.

2016 är Alexandra Zazzi Ambassadör för stadsmissionen bl.a. genom att springa göteborgsvarvet och cykla göteborgsgirot. Det blir Zazzis femte Göteborgsvarv. Och fjärde Göteborgsgiro.

2014 var ett tufft år för en hel del utrotningshotade djur. Alexandra är tillsammans med ett flertal andra en ambassadör för att upplysa om hur man kan försöka göra skillnad [3]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”På cykel till Paris för Barncancerfonden”. Partille Tidning. http://www.partilletidning.se/2014/06/de-cyklar-till-paris-for-barncancerfonden/. Läst 18 oktober 2014. 
  2. ^ ”Zazzi satsar på ett varv – för den goda saken”. GT. http://www.expressen.se/gt/goteborgsvarvet/zazzi-satsar-pa-ett-varv--for-den-goda-saken/. Läst 18 oktober 2014. 
  3. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 9 februari 2014. https://archive.is/20140209122658/http://theperfectworldfoundation.org/project/save-the-rhino/ambassadors/. Läst 9 februari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]